Facebook hozzászólás
223

Siess a gyümölcsfaültetéssel!

Idén hamarabb érkezett meg a jó idő, és a szokottnál jóval korábban indult el a rügyfakadás. Sok gazda már elvégezte a tavaszi telepítéseket, de ha erre mégsem jutott idő, egy-két hét még maradt a gyümölcsfaültetésre. Szameber segít a kertészkedésben. 

– A szokatlanul korai meleg idő hatására a faiskolákban már sok csemete jóval korábban kihajtott, azonban még találhatunk olyan kis fákat, amelyek alkalmasak lehetnek a telepítésre. A dió- és mandulafa, valamint az őszibarackfa kevésbé hajt, alaposabb öntözéssel egy hétig még kiültethető kertjeinkbe – magyarázta Marton Balázs, az MKSZN munkatársa. A praktikus tennivalókat 8 pontban foglalta össze a szakember.

Metszes, Kép: MKSZN
Metszes, Kép: MKSZN

Gödörásás

Ültetéskor nem mindegy, hogy mekkora teret adunk a facsemetének. A gödör legyen kétszer, háromszor akkora, mint az oltvány gyökérzete, és a növény kerüljön pont olyan mélyre, mint a faiskolában volt, hogy a gyökerek szabadon fejlődhessenek.

Talajfertőtlenítés

A gödör aljára érdemes talajfertőtlenítőt szórnunk, hogy a cserebogár pajorok ne tegyenek kárt az ültetvényeinkben.

Trágyázás

Ha terméstrágyát használunk, a szerves trágya fölött képezzünk egy 15-20 cm-es földréteget, és csak erre kerüljön az oltvány gyökere, máskülönben a gyökér megéghet.

Lesz mit befőzni!
A hosszan tartó súlyos mínuszok ellenére a gyümölcsfáink termése kiválónak ígérkezik – jelentette a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. Az alma- és a meggytermés miatt nem kell aggódnunk idén, hacsak a májusi lehűlések nem változtatnak ezen a helyzeten.

Gyökerek igazítása

A gyökérmetszésre azért van szükség, hogy megszabaduljunk a törött gyökérvégektől, és segítsük a hajszálgyökerek fejlődését.Az őszi eljárással szemben ilyenkor csak a gyökér végét kell visszavágnunk, annak egynegyedével, egyharmadával.

Ültetési irány

A kis fát úgy helyezzük el a gödörben, hogy az oltási helye a széliránnyal szembe nézzen, máskülönben a szél könnyen letöri a gyenge gallyakat. Fontos az is, hogy az oltási hely a talajszint fölé essen.

Öntözés, Kép: MKSZN
Öntözés, Kép: MKSZN

Vízelvezető „tányérozás”

Ha a gödörben már jó irányban áll a fa, feltöltjük földdel, körbetapossuk, majd kívülről a fa köré karimát húzunk, sáncot formázva. Az így képzett gyűrűkbe öntött víz nem folyik el.

Öntözés

A legfontosabb munkafázisunk az öntözés. Ahhoz, hogy a csemete ne száradjon ki, a gyűrűkbe öntözött víz leszivárgása után érdemes egy kis száraz földet kell húzni a felszínre. Ha ugyanis a száraz réteg van felül, nehezebben párolog el a víz. Alternatívaként szerves trágyát is használhatunk felső rétegként.

Korona visszametszése

Ültetés után az oltványt érdemes visszavágni (koronába metszeni) attól függően, hogy milyen koronaformát tervezünk. Az oltvány visszavágása nem csak azért hasznos, hogy a csemete megerősödjön, de azért is, mert az alsóbb állású rügyek csak később fakadnak.

 

 

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!