Facebook hozzászólás
246

Shirley ötvenedszer lép deszkára

Félszázadik előadásához közeledik az utóbbi évadok egyik legsikeresebb darabja, a Shirley Valentine. A monodráma címszereplője, Majzik Edit május 12-én, pénteken ötvenedszer bújik a rapszodikus és titokzatos Shirley bőrébe, aki úgy dönt, szakít addigi sivár, egyhangú életével, és ad egy utolsó esélyt magának, hogy fiatalkori vágyait beteljesítse. Az előadás premierje 2014. március 7-én volt a Horváth Árpád Stúdiószínházban. A már három évada műsoron lévő produkció a tervek szerint a közeljövőben is repertoáron marad. 

A darab rendezője, Árkosi Árpád szerint Shirley Valentine-t valójában soha nem ismerhetjük meg, hiszen őt szemlélve önmagunk lelki karaktereit éljük meg, az ő elvágyódásai és illúziói ugyanazok, amelyeket mi is titkolunk. A fergeteges színészi alakítás, a tartalmas, a nézők fantáziájára is építő színházi élmény, a látványos díszlet és a fülbemászó zene teszi a Shirley Valentine-t méltán népszerű előadássá. A május 12-i, pénteki előadás után 21 óra 10 perctől a produkció alkotóit köszöntik a Csokonai Színház vezetői.

Majzik Edit a Shirleyben, Kép: Máthé András
Majzik Edit a Shirleyben, Kép: Máthé András

A darab címszereplője, Majzik Edit a Shirley Valentine-ról:

„Pontosan emlékszem arra a napra, amikor este, kutyasétáltatás közben megcsörrent a telefonom és beleszólt Meryl Streep. Hahaha. J Ráckevei Anna  volt az, aki megkérdezte, ráérek-e egy kicsit, mert az én barátnőm – Oláh Zsuzsi – mégsem tudja elvállalni a Shirley Valentine cím- és fő- és egyáltalán egyetlen szerepét. Épp tíz hónapja nem volt színház a fejem felett és épp „civil” munkám is befejeződni látszott, úgyhogy mondtam neki: éppenséggel ráérek! Persze gondolkodni csak a vállalás után kezdtem. Felhívtam Zsuzsit, hogy tudjam, érett döntést hozott-e. Azt mondta, azt.

Majzik Edit a Shirley Valentine-ben, Kép: Máthé András
Kép: Máthé András

Aztán tovább gondolkoztam. Szeretek egyedül a színpadon? És ha már egyedül, szeretem, hogy ezzel a nővel állok ott egyedül? Hol is? Debrecenben. Hat év távollét után. Nem akartam, hogy mindezeknek jelentősége legyen. Csak játszani szerettem volna, ha már így alakította a gondviselés. A próbafolyamat bár szűkre szabott, de annál intenzívebb volt, kevésszer próbálok ennyire el- és felszabadultan!

Majzik Edit kalapban a Shirley Valentine-ben, Kép: Máthé András
Majzik Edit kalapban a Shirley Valentine-ben, Kép: Máthé András

És a találkozások: Árkosival évek óta nem, de valahogy még mindig értettük egymást, Laczó Zsuzsi, aki a férjem örökös táncpartnere, Lezó Ádám, aki kis kölökként a lábam körül szaladgált a fodrásztárban, most meg olyan agya van, hogy simán lejátszaná helyettem az előadást!

További huncutságok:
Az 50 előadás alatt: 150 tükitoji, 200 sültburgonya, egyszer nem nyíló borosüveg, egyszer nem elindított víz, kétszer számkódolt és ezért nem nyíló bőrönd, egy majdnem fodrász nélküli előadás, egyszer összecsomózott napozó matrac…

Léka Dóri, akiben annyi humor, annyi finomság, ész és precizitás van, hogy csak imádni lehet, Bettuska, aki ezelőtt húsz évvel is öltöztetett, aki mindig tudja mit felejtek el, aki tudja, hová tegye a zsepijeimet, a szemüvegeimet, a vizemet, Karl Jocó, aki miatt nekem soha nem kell ellenőriznem a kellékeimet, és akivel csodálatosan kialakult mantráink vannak előadás előtt. Zoli és Feri, akik arra vannak kárhoztatva, hogy minden előadást megnézzenek, Tündike, aki olyan jó ember és annyi szeretettel vesz körül, hogy a szívem facsarodik, Enci, aki gondoskodik a loknijaimról és elvisel, a műszakis fiúk – Picurim vezetésével –, akik azért az utolsó pillanatra mindig összerakják a konyhámat! És ott van Árkosi Szabi, aki alám zenélt, és Kiss Trixi, aki miliőt varázsolt körém és rám!

Szóval nekem ez az ötvenedik hatalmas érzelmi megrázkódtatás, mert ezekkel az emberekkel a világ végére is elmennék, nem beszélve arról, hogy – azt hiszem – Shirleynek köszönhetem, hogy újra OTTHONRA leltem Debrecenben!

Vilniuszba megy falazni a pécsi Kőműves
A Baltikumba utazik a Janus Egyetemi Színház társulata, ahol a Litván Nemzeti Dráma Színházban a Kőműves Kelement mutatja be május 12-én. A meghívás az őszi JESZ-es X. Nemzetközi Egyetemi Színházi Találkozó szerves folytatása.

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!