Facebook hozzászólás
256

Segítsünk a denevéreknek!

A fagyos időben drasztikusan megszaporodott az emberi segítségre szoruló denevérek száma. Az extrém hidegben repülésre képtelenné váló állatok a földre zuhanva percek alatt elpusztulhatnak. Hogyan segíthetünk rajtuk?

„Napok óta folyamatosan csörög a telefonunk, az ország minden pontjáról érkeznek hívások bajba jutott kis denevérek miatt. Csak az elmúlt 24 órában több mint 150 ilyen bejelentés érkezett hozzánk. Többségében segíteni szeretnének a kisemlősökön, de érkezett olyan hívás is, ahol a telefonáló szomszédja sajnos eltaposta a védett állatokat” – foglalta össze a rendkívüli helyzetet Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke és a Madármentő Állomás mályi vezetője.

Madarmento_Allomas_Malyi_Denever_1
Fotó: Lehoczky Krisztián

Elsősorban lépcsőházakban, panelépületek környékén találkozhatunk denevérekkel. A hideg időjárás miatt bizonyos esetekben a telelőrések és telelőhelyek áthűlhetnek, a denevérek pedig utolsó tartalékukat felélve próbálnak menekülni a hideg elől. A téli álmukból ébredő állatok mostanra már részben felélték az elraktározott energiatartalékukat, az ébredéssel pedig további energiát vesztenek – s mivel nem marad erejük repülni, leeshetnek a földre.

Madarmento_Allomas_Malyi_Denever_2
Fotó: Lehoczky Krisztián

Aki földre hullott denevért talál, könnyen megmentheti az életét!

  1. Szerezzen egy jól zárható kartondobozt, amire fúrjon apró szellőzőréseket!
  2. Kesztyűvel fogja meg a denevért és tegye bele a dobozba! Ha fél tőle, akkor kartonpapírral nyúljon alá és így tegye a dobozba!
  3. A dobozt vigye fagymentes, meleg helyre!
  4. Hívja fel ezt a telefonszámot: 06 30 689 2727, segítünk! Az, akinek nincs pénz a telefonján, csörgesse meg a számot, a madármentő állomás visszahívja!

Bővebb leírás a denevérek mentéséről itt olvasható.

Egyre sűrűbben röpködnek a bőregerek!
A denevér szó hallatán a legtöbb ember két dologra asszociál. Megjelenik előtte a hős repülőember képe és a kis éjszaka portyázó bőregéré is, melytől oly sokan iszonyodnak. Ez utóbbi szaporodásának azonban most mégis örül Európa.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!