Facebook hozzászólás
297

Segítsd te is a vakvezető kutyák kiképzését!

Miközben Magyarországon évente 5-6 ezer ember veszíti el teljesen a látását, vagy válik súlyosan látássérültté, ma mindössze 136 embernek tud segíteni egy vakvezető kutya. Rengetegen várakoznak évek óta hiába, pedig egy ilyen társ sokaknak az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy visszaszerezzék önállóságukat, és biztonságosabban éljenek.

Csekk a kutyáknak, ünnepélyes átadás, Kép: sajtóanyag
Ünnepélyes átadás, Kép: sajtóanyag
A 2006-ban létrehozott Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány tíz éve dolgozik azon, hogy minél több kiképzett vakvezető kutya állhasson munkába, és válhasson látássérült emberek segítőtársává. Az alapítvány lehetőséget ad a látássérülteknek, hogy egy teljesebb életet élhessenek. A kiképzők küldetésükként tekintik a társadalmi szemléletformálást, valamint a fogyatékkal élők életével kapcsolatos ismeretterjesztést, ezért rendszeresen szerveznek olyan programokat, amelyek lehetőséget adnak az érdeklődőknek, hogy megismerkedhessenek a vakvezető kutyák munkájával, és számos izgalmas feladaton keresztül megtapasztalhassák, milyen látássérültként érzékelni a világot.

A nyugodt és türelmes vakvezető kutyák egy életen át segítik gazdájukat. Ember és kutya között egy szinte felfoghatatlanul szoros kapcsolat alakul ki, hiszen a kutya nemcsak készen áll a szolgálatra a nap 24 órájában, hanem olyan társ, aki fogyatékosságával, összes emberi tulajdonságaival együtt elfogadja és segíti ember-barátját. Szabadságot, önállóságot és biztonságot nyújt.

Vakvezető kutyák és a csekk, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A kutyák kiképzését a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány kizárólag a támogatók adományaiból és a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából finanszírozza. Nyíriné Kovács Mária,  az alapítvány képviselője elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben szerte a világon magánszemélyek és cégek összefogásával valósul meg a vakvezető kutyák kiképzése.

Nem kutyafuttában!
A kutyasétáltatás mellett számos lehetősége van a gazdinak arra, hogy formába hozza magát, miközben a kutyájának is biztosítja napi mozgásigényét. Íme hat gyakorlat, ami jót tesz kutyának és gazdijának!

Bár Magyarországon az adományozásnak sokkal kisebb hagyománya van, mint Nyugat-Európában, de náluk sincs más lehetőség, mint az összefogás. Ezért fontos, hogy a cégek, a szervezetek úgy állítsák össze társadalmi felelősségvállalási programjukat, hogy jusson benne hely a vakvezető kutyák kiképzésére is.

Idén például az egyik híres cég azzal segített, hogy majd egy hónapon át minden eladott fagylaltjának árából 5 forintot a vakvezető kutyákat képző iskolának adott. Az így összegyűlt majd 250 ezer forintból az alapítvány 1 kölyökkutyát vásárol. Az összeg fedezi majd a speciális kiképzését megelőző egészségügyi szűrővizsgálatok költségének egy részét is.

Bővebb információkat az alapítvány működéséről itt olvashatsz! Segíts, ha tudsz!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!