Facebook hozzászólás
229

Segítsd te is a kutyamentőket! Minden apró segítség jól jön

Bárki csatlakozhat a Pilis-Budai Kutyamentőkhöz, aki szívesen segít szállításban, plakátolásban, örökbefogadó napok szervezésében, esetleg szívesen lenne ideiglenes befogadó. Ez időszak alatt a kutyák rehabilitációs, szocializációs folyamatok során készülnek fel arra, hogy végleges gazdihoz kerüljenek. Most egy étterem szervezett gyűjtést nekik.

Izgatott csaholás, élénk érdeklődés, farkcsóválás. Nem ritka jelenség ez az Ady-ligeti Dunyha Vendéglő háza táján: a Budai Tájvédelmi Körzet szívében található étterem méltán érdemli ki a kutyabarát jelzőt. A vendégek ide nem csupán családostól érkezhetnek, ami szintén nagy élmény, hiszen a vasárnapi svédasztalos ebédek mellett a gyerekeket külön játszósarok fogadja, de akkor sincs gond, ha négylábú kedvenccel jön valaki. Az étteremben és a teraszon télen-nyáron van mód kutyával ebédelni, vacsorázni, kérés nélkül kapják az ebek azonnal a friss vízzel telt itatótálat is. Néhány napja viszont nem a vendégekkel érkező kedvencek szimatolták a kemencéből kiáramló illatokat, hanem a Pilis-Budai Kutyamentők néhány védence. A kutyusok befogadóikkal, pártfogóikkal együtt érkeztek vendégségbe. A látogatás apropója az volt, hogy február elején a vendéglő gyűjtést hirdetett a kutyusok javára. Az étterem vendégei első szóra felfigyeltek a nemes kezdeményezésre, így az elmúlt hetek során rengeteg, a kutyák gondozásánál jól hasznosítható tárgy, textília, tál érkezett, sőt némi kutyatáppal és jutalomfalattal is sikerült támogatni a gazdára váró állatokat.

Kép:Dunyha Vendéglő

Az akció kedvezményezettje, a Pilis-Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesülete 2006 óta menti és segíti az elveszett, kidobott, kóbor kutyusokat Budapest II. kerületében és a főváros budai vonzáskörzetében Solymártól, Nagykovácsitól egészen a Pilisig, illetve Csobánkáig. Nem klasszikus kutyamenhelyről van szó: ideiglenes befogadóknál, családoknál vagy esetlegesen panzióknál helyezik el a talált, mentett kutyákat, és segítenek az igazi vagy az új álomgazdit megtalálni számukra. A segítség persze mindig jól jön, legyen szó egyszeri vagy rendszeres adományról, vagy éppen a hamarosan esedékessé váló 1%-os felajánlásról. A kapcsolatfelvételről és az örökbe fogadható kutyusokról több információ az egyesület honlapján tekinthető meg.

A jó szándék ellenére is rosszul etetik a legtöbb kutyát
Bár a magyar gazdik gondosan átnézik a csomagoláson található információkat, többségük mégis rosszul választ. A fontos fehérjék és a zsírok helyett többet foglalkozunk az ízesítéssel és a gabonatartalommal, és a kényeztetést is gyakran túlzásba visszük.

Fibi, Nettó, Csermely és a többi négy lábon érkező vendég nagy örömmel fogadta a TV2 műsorvezetőit, Gaál Noémit és Dudás Ádámot is, akik első szóra örömmel csatlakoztak az akcióhoz, és eljöttek az átadásra, hogy felhívják a figyelmet a kutyamentéssel foglalkozók áldozatos munkájára. Gaál Noémi maga is két eleven terrier gazdija, saját lakóhelyén évek óta aktívan vesz részt az állatvédelemben, hogy minél több kutya élhessen boldogan, méltó módon családban. Ádám még csak vágyik arra, hogy kutyája legyen, jelenlegi életmódja még nem teszi lehetővé a felelős kutyatartást, de ahol tud, ő is szívesen segít. A Pilis-Budai Kutyamentőkhöz is bárki csatlakozhat, aki szívesen segít szállításban, plakátolásban, örökbefogadó napok szervezésében, esetleg szívesen lenne ideiglenes befogadó, ahol rehabilitációs, szocializációs folyamatok során készülnek fel a kutyák arra, hogy végleges gazdihoz kerüljenek. A környéken nagyon sok az „önsétáltató” és haza nem találó kutya, ezért a balesetek száma is nagy, de ugyanúgy gyakran kerül sor erdő szélén, árokban egész alomnyi kiskutya megtalálására, amelyek megmentése, felnevelése, ivartalanítása, csipelése és persze gazdihoz juttatása szintén fontos feladat.

Minden apró segítség jól jön, így ez a gyűjtési kezdeményezés is. A Dunyha Vendéglő a jövőben is tervezi hasonló akciók szervezését, addig pedig továbbra is örömmel várja a kutyás vendégeket is.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!