Facebook hozzászólás
377

Rozé, Rizling és Jazz Napok – gyere fesztiválozni Veszprémbe!

A bor és a jazz egy tőről fakad, s ahogy múlik az idő mindig más és más. Ez inspirálta a Rozé Rizling Jazz Napokat, amely a VeszprémFest kísérőrendezvényeként ez évben július 8. és 17. között várja vendégeit.

A Rozé: merthogy a nyár bora, a frissesség és a fiatalosság üzenete.
A Rizling: merthogy a Veszprémhez legközelebbi, balatonfüred-csopaki borvidék legjellemzőbb, tradicionális fajtája, a fröccsök alapja.
És a jazz és a bor együtt pedig azért, mert egy tőről fakadnak: ahogy egy jazz szerzemény – az improvizációk miatt – sosem ugyanolyan, a bor is mindig más, változik, alakul. Tíz perccel a palack nyitása után is más, és ahogy múlik az idő is mindig más és más.

Kép: sajtóanyag

A fesztivál szervezőinek célja, hogy a veszprémi vár főterén elsősorban nemzetközi fellépőkre épülő és belépőjegyes nagyszínpadi koncertek mellett legyen egy olyan ingyenes, mindenki számára elérhető, de ugyanúgy a minőség mellett elkötelezett „mini-fesztivált” isi, ami körbeöleli a nagyszínpadi napokat, és azzal párhuzamosan nyújt élményt a látogatóknak. A Rozé, Rizling és Jazz Napok egy 10 napos, magát komolyan vevő gasztro-kulturális rendezvény, ahol a „30 borász, 30 koncert” szlogen jegyében kifejezetten a Balatoni Borrégió pincészetei lakják be az Óváros téri borfalut, ami körbeveszi azt a színpadot, ahol esténként három zenekar mutatkozik be. A rendezvény a bor-gasztronómia tekintetében a „terroir” szemlélet mentén válogatja össze a balatoni borrégió borászatait, a vezető pincészetek (Jásdi, Figula, Légli, Konyári, Laposa) mellett a feltörekvő, kevésbé ismert borászatoknak is lehetőséget adva.

Kép: sajtóanyag

A borászatok mellett a gasztronómiai kínálatban is – a hagyományosabb ételek mellett  – teret kapnak a helybéli őstermelők és kézművesek, sajt, sonka, és csokoládé-készítők is.

Ezek ma a legjobb magyar pezsgők
A Winelovers vaktesztjén idén szinte az összes hazai méthode traditionelle, azaz hagyományos champagne-i eljárással készült pezsgő megmérettetett. A 22 versenyző közül egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Sopron és Etyek domborítottak!

A Rozé, Rizling és Jazz Napok zenei tekintetben is ellenpontja a VeszprémFest nagyszínpadának; itt szinte kizárólag magyar fellépőket hallhatunk, a programok több mint a fele jazz, elsősorban a vokális, könnyebb és szórakoztatóbb arcú jazz, emellett teret kapnak a jazzből fakadó társ-műfajok, a blues, funk, fusion, vagy rockabilly is. Ahogy a legfiatalabb borászatoknak, úgy a legfiatalabb pályakezdő zenészeknek is helye van a legizgalmasabb helyi zenekarok mellett a Rozé, Rizling és Jazz Napok színpadán.
A fesztivál a hatodik évadjára készül, a tavalyi év rekord látogatottsága (hozzávetőlegesen 25.000 ember) következtében egy új teret, a Városháza teret is elfoglalva, vendég borrégióként pedig Pannonhalmát fogadva.

A további részletekért kattints ide!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!