Facebook hozzászólás
307

Ripsz-ropsz: így lehetsz környezettudatos

Az Eurostat adatai szerint jelenleg minden magyarra 378 kg hulladék jut évente.  Ennek 5%át komposztáljuk, 9%-át elégetjük, mindössze 23%-át hasznosítjuk újra és megdöbbentően magas, 65%-a a lerakókra kerül. Az Európai Biztosság 2030-ra egész Európában a települési hulladék 70%-ának újrahasznosítását tűzte ki célul, így kiemelkedően fontos a környezettudatosságunk erősítése: rá kell döbbennünk ugyanis arra, hogy csak egy Földünk van.

Szeméttelep, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

5 könnyű lépés, amellyel azonnal környezettudatosabbá válhatsz:

  1. Gyűjtsd különválogatva az alumíniumdobozokat otthon és a munkahelyeden. Különíts el a hulladékgyűjtő kosár mellé egy táskát külön az értékes alumíniumdobozok számára és mindig oda tedd a dobozokat!
  1. Használd az aludoboz visszaváltó automatákat és gyűjtsd a pénzt! Országosan minteggy 200 automatánál válthatod vissza az aludobozokat, amelyeket elsősorban szupermarketekben találsz. Ezek könnyen megközelíthetőek, ráadásul pénzt kapsz minden egyes visszaváltott aludobozért, amelyet a rendszeren keresztül gyűjtesz vissza. Itt elérheted az RVM automaták teljes listáját: http://mindendoboz.hu/terkep.html
  1. Spórolj az energiával! Amikor lekapcsolod a lámpát az otthonod elhagyásakor, akkor azonnal energiát spórolhatsz meg, de tudtad-e, hogy az aludobozok előállítása 95%-kal kevesebb energiát igényel, ha újrahasznosított alumíniumból készülnek? Csak egyetlen aludoboz újrahasznosítása annyi energiát takarít meg, amellyel 3-5 órán keresztül tudnád működtetni a laptopodat!
    Hol élünk mi? Hogy élünk mi?
    Egyre több aludobozt gyűjtünk szelektíven, de még így is le vagyunk maradva! Magyarország alumíniumdoboz újrahasznosítási mutatói még az uniós átlag felét sem éri el! Olvasd el a részleteket is!
  1. Vond be a családodat vagy munkatársaidat is! Beszélj az aludobozok szelektív gyűjtésének környezetvédelmi és pénzügyi előnyeiről! Készíts használt aludobozokból hasznos otthoni eszközöket vagy szervezz egy versenyt egy kis díj kitűzésével a munkahelyeden, hogy láthassuk, ki gyűjtötte össze a legtöbb használt aludobozt!
  1. Gyakorold a környezettudatosságot! Mielőtt bármit kidobnál, egy pillanatra gondold végig, hogy azt fel tudnád-e használni otthon, vagy tudod-e újrahasznosítani?

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!