Facebook hozzászólás
168

Reneszánsz és humanizmus ma – a hitújítás győzelme

A reformáció, avagy a hitújítás a XVI. századi Európából indult el. Luther Márton 95 tézisben fogalmazta meg a katolikus egyház bírálatát, melyeket kiszegezett a wittenbergi vártemplom kapujára. Ekkor Svájcban is elindult egy új vallási mozgalom Kálvin János és Ulrich Zwingli vezetésével. Ezek következményeként alakult ki az evangélikus és a református egyház. Ennek 500 éve.  

Luther Márton, Kép: wikimedia
Luther Márton, Kép: wikimedia

Nagyszabású ünnepséggel kezdődik a reformáció emlékéve Magyarországon. A budapesti Művészetek Palotájában január 6-án 17 órakor kezdődik a program, amely 17 óra 30 perctől csúsztatott élő adásban lesz követhető az M5-ön és a Duna Worldön. Az eseményen ünnepi beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamit felszólal Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, mindkét beszédet élőben közvetíti az M1 csatorna. Az est moderátorai a közmédia ismert műsorvezetői, Gundel Takács Gábor és Bényi Ildikó lesznek. A közmédia természetesen a megnyitón túl a 2017-es Emlékév minden jelentősebb állomásáról beszámol majd.

A 90 percesre tervezett megnyitón közreműködik – többek között – a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara, a Lutheránia Énekkar, a Budapesti Vonósok, a Baptisták Központi Énekkara, Debreceni Református Kollégiumi Kántus és a Psalterium Hungaricum Kórus.

Georg Friedrich Händel halhatatlan remekművéből, a Messiás című oratóriumból egy modern, magyar nyelvű, látványos előadás kerül színpadra, amelynek bemutatója a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében április 25-én lesz. A Messiás.ma címmel készült átdolgozás elektronikus hangszerekkel kombinált rockoratórium és passió. Ebből is láthatnak majd részleteket a nézők az emlékév ünnepélyes megnyitóján: a Mint tiszta szívű pásztor című duett hangzik el Malek Andrea és Karácsony János előadásában.

Virtuózok
Már várja a közmédia a komolyzene valamelyik hangszerén kiválóan játszó, vagy klasszikus énekben kiemelkedően tehetséges fiatalok jelentkezését a Virtuózok következő évadába! A Duna TV keresi a régi-új tehetségeket! Próbáld ki magad!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!