Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. szeptember 13. 17:00 | László Márta

VASAKARAT

Remek magyarok a legkeményebb futóversenyen

171 km, tízezer méter szintkülönbség, 20 helikopter, 303 egészségügyi szakember, 13.000 liter leves, 5.500 liter isoital – csak néhány szám, ami az Ultra-Trail du Mont-Blanc, Európa legjelentősebb terepfutó versenye mögött van. A három országon áthaladó, jó edzettséget és kitartást igénylő versenyt idén a napokban ért véget – számos magyar versenyzővel.

Remek magyar eredmények születtek az Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB®) elnevezésű versenyen, amelyet immár 15. alkalommal rendeztek meg egy francia kisvárosban, Chamonix-ban.

A világ legkemlényebb futóversenye, Kép: Columbia

A világ legkemlényebb futóversenye, Kép: Columbia

A futók először 2003-ban mérték össze ott az erejüket, azóta viszont egy teljes hetes rendezvénnyé nőtte ki magát az esemény. A verseny klasszikus távja 171 km, amelynek teljesítésekor az indulóknak mintegy 10.000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeniük, ami miatt a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebb küzdelmeként jegyzik. Az  Ultra-Trail du Mont-Blanc több versenyt is takar, az említett 171 km mellett még négy rövidebb táv közül választhatnak a sportolók. Az útvonal kis mértékben minden évben változik, mivel a szervezőknek biztonsági szempontokat is figyelembe kell venniük.

A verseny komolyságát mutatja, hogy 2000 jelzőtábla mutatta a futóknak a helyes irányt, és 20 helikopter körözött a pályák felett, hogy biztonságban tudják az indulókat. A rendezvény alatt 303 egészségügyi szakember segítette a versenyzőket. A szervezők 13.000 liter levest készítettek, hogy meleg ételként ezt fogyaszthassák a futók.

Remek magyar eredmények

A tavalyi megmérettetésen 41 magyar képviselt minket, ebből 10 női versenyzőnek szoríthattunk. Idén 48 magyar állt rajthoz, és Wermescher Ildikó (18:20:05) ismét marandót alkotott a 119 km-es, TDS távon, ahol az előkelő 3. helyet zsebelte be.

Mi Baji Balázs sikerének titka? Elárulta…
Minden várakozást felülmúlt Baji Balázs, aki bronzérmet szerzett a 110 méteres gátfutás döntőjében a londoni atlétikai világbajnokságon. Az állatorvosként is praktizáló magyar sprintert a verseny utáni első hazai nyilvános rendezvényén, a Scitec által támogatott siófoki Fitt Plázson kérdeztük pályafutása eddigi legnagyobb sikeréről, és arról, mi minden szükséges annak eléréséhez.

A férfi mezőny legkiemelkedőbb versenyzője Lovas Gergely (20:32:19) lett, aki kategóriájában a 67., míg a teljes mezőnyben a 109. helyet érte el. A klasszikus UTMB (170 km) távot magyarok közül Lőrincz Olivér (28:59:04) teljesítette a leggyorsabban, aki 106.-ként ért célba több ezer indulóból. Ezen a távon női versenyzőnk nem állt rajthoz.

Egyre több a női futó

A korábban inkább férfiasnak tartott sportág ma már abszolút nem nevezhető annak, ami jól mérhető a női nevezések folyamatosan emelkedő számában is. Bár még mindig többen vannak a férfiak ebben a sportágban, az összetételt vizsgálva az látszik, hogy a nők egyre nagyobb arányban jelennek meg. Az Egyesült Államokban például az ultramaratonisták majd harmada már nő. Megfigyelhető az is, hogy egyre több nő fut egyre hosszabb és nehezebb távokat, Lizzy Hawker például már ötszörös UTMB® nyertes. Ez jelentős mérföldkő ahhoz képest, hogy az ókori olimpiákon a hölgyek még a nézőtéren sem foglalhattak helyet. Érdekesség, hogy a hosszútáv futásban nem mindig vehettek részt nők, a példának okáért, 1971-ig egyenesen ki voltak tiltva például a világhírű Bostoni Maratonról is. Ma már szerencsére ez másként van – a 2015 óta már a 87 induló ország teljes mezőnyének 13 %-át már a nők képviselték.

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!