Facebook hozzászólás
1 200

Rejtélyes magyarok a Titanicon

Több mint 100 évvel a Titanic katasztrófája után se tudjuk pontosan, hogy voltak-e honfitársaink, és ha igen, hányan a világhíres óceánjáró fedélzetén, amikor a hajó 1912. április 15-én hajnalban hullámsírba merült. Július 20-án Budapestre érkezik a Titanic kiállítás, amely a katasztrófa magyar vonatkozású titkaira is próbál válaszokat adni.  

Egy magyar származású áldozata mindenképpen volt a Titanic katasztrófájának, ám ő hivatalosan Őfelsége alattvalójaként, brit állampolgárként szerepelt az utaslistán – derül ki Elter Tamás szakíró kutatásaiból. Leopold Weisz kétségkívül magyar volt, Weisz Lipót néven 1875-ben született Veszprémben, és 19 évesen döntött úgy, hogy Angliában folytatja szobrászati tanulmányait. Később Kanadában látta meg a lehetőséget, ahol nagyra értékelték fa- és kőfaragásait. A művészetét olyan bőkezűen honorálták, hogy Weisz hazautazott belga származású feleségéért, Mathilde Francoise-ért Angliába, hogy együtt keljenek át az óceánon, és Montreálban kezdjenek új életet.

Titanic, Kép: sajtóanyag
Titanic, Kép: sajtóanyag

Elter kutatásai szerint 1912. április 14-én este, vacsora után a pár a fedélzeten sétált, amikor a fiatalasszony azt mondta férjének, hogy rosszak az előérzetei. Nem sokkal később Mathilde már egy mentőcsónakban ült, a szépreményű ifjú szobrász, Leopold Weisz azonban az óceánba veszett. A Titanic egyetlen bizonyíthatóan magyar származású áldozatának vízen lebegő holttestét később megtalálták és kiemelték.

Kabin a Titanicon, Kép: wikimedia
Kabin a Titanicon, Kép: wikimedia

Öltönyéről, pontosabban az abba varrt monogramról illetve aranyról azonosították. Leopold Weisz, azaz Weisz Lipót ma Kanadában nyugszik.

Több más magyarról is cikkeztek a korabeli újságok, akik állítólag a Titanicon utaztak. Az egyik ilyen Reischl Mátyás, aki saját elmondása szerint az első osztályon volt pincér és egy jégtáblára kapaszkodva élte túl a tragédiát. Reischl szívesen anekdotázott az esetről soproni otthonában, de egyetlen utas-, vagy munkavállaló listán, továbbá a túlélők névsorában sem szerepel a neve. Ugyanígy nincs hihető említés a többi magyar névről sem, amelyek a sajtóban keringtek, a „magyarként” említett áldozatokról pedig kiderült, hogy valójában mind horvát, illetve délszláv származásúak voltak.

– Több más, állítólagos magyar utas is felbukkant az évek során, így például a Czirbusz Géza, Horváth Dénes, Veress Zoltán és Baghy Irma neveit ismertette a sajtó, ám ezek egyetlen korabeli dokumentumban sem szerepelnek. A Titanic túlélőit megmentő Cunard gőzös, a Carpathia magyar hajóorvosa, Dr. Lengyel Árpád mind a 705 fedélzetre emelt túlélővel találkozott, azonban ő sem tett említést egyetlen honfitársról sem – közölte Elter Tamás.

Rockikonok
Visszatérnek a rocklegendák az egykori Ifiparkba! A Várkert Bazár színpadán június 15-től augusztus 26-ig a Piramis évek, a Beatrice, a Mini, a P. Mobil, a Skorpió és a Karthago ad koncertet több, mint 30 év után.

Ha volt más magyar a Titanic fedélzetén, akkor az ő személyét még mindig titkok övezi…

Július 20-tól Budapesten, az egykori VAM Design Centerben lesz látható a világhírű Titanic kiállítás, amely ezúttal egy magyar teremmel is várja a látogatókat.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!