Facebook hozzászólás
238

Rejtély! Hová tűnnek el a postaládák?

Fogynak a a hagyományos piros utcai postaládák, ezért nyomkövetővel szereli fel a egy részüket a brit királyi posta. Lehet, hogy a fémtolvajok kedvelték meg a kis leveles-dobozokat?  

Nyomkövetővel szereli fel a hagyományos piros utcai postaládák egy részét a brit királyi posta, mert az utóbbi időben egyre többet loptak el belőlük, főleg vidéken.
A tolvajok akár ötezer fontot is kapnak egy-egy darabért, évente több mint száz utcai postaládát lopnak el Nagy-Britanniában. A posta szerint félő, hogy a lopások szaporodni fognak, főleg az ország elhagyatottabb részein, ezért a hivatal úgy döntött, nyomkövetővel látja el az emblematikus piros ládákat, amelyek legalább olyan híres jelképévé váltak a szigetországnak, mint a telefonfülkék.

Akár 5000 fontot is ér egy ilyen levelesláda Kép: Pixabay

A posta szóvivőjének tájékoztatása szerint még vizsgálják, milyen eszközöket szereljenek fel a ládákra, több lehetőséget is mérlegelnek. A veszteségek igen fájók, az ellopott darabok között volt négy olyan is, amelyeket még Viktória királynő uralkodása alatt (1837-1901) helyeztek ki. Ezeket még januárban lopták el három norfolki faluból – adta hírül az MTI.
Korábban a brit posta elárverezte a lecserélt darabokat, de ezzel a gyakorlattal 2003-ban felhagyott. Egyesek szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy most magas áron lehet eladni a lopott ládákat. Más vélemények szerint viszont azért lopják el őket, hogy hozzájussanak a küldeményekhez, köztük azokhoz, amelyekben csekket vagy pénzt adtak fel. A ládákra a fémtolvajoknak is fájhat a foguk. Nagy-Britanniában a lakosság 98 százaléka a lakóhelyétől számított fél mérföldes körzetben talál levelesládát, ezt a postai szolgáltatások privatizálása után törvény írta elő. A szigetországban amúgy 1840 óta vannak utcai ládák. Ezeken általában látható, hogy mely uralkodó idején helyezték ki őket, méretük és alakjuk változatos.

Megapartival ünnepel II. Erzsébet! Ott a helyünk!
London népe II. Erzsébet királynő jövőre esedékes 90. születésnapjának megünneplésére minden idők legnagyobb utcabáljával készül.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!