Facebook hozzászólás
268

Reggelim a Ritzben

Megnyílt Budapest, és egyben az ország első Ritz Hotelje, a The Ritz-Carlton. A Belvárosban, az Erzsébet téren, az Adria-palotában lelt otthonra a világ egyik legelegánsabb és legpatinásabb szállodaláncának új tagja. A történelmi épület markáns elemei, mint a külső szobrok vagy a belső kupola, megmaradtak teljes pompájukban, míg a belső terek szőnyegei, függönyei, képei a Duna hűvös színeit, olykor örvényeit tükrözik.       

Az Erzsébet téri Adria palotakülső felvétele, Kép: Ritz, sajtóanyag
Ritz-Carlton, Budapest, Kép: sajtóanyag

Ma már Budapesten sem kell ahhoz 007-es ügynöknek lenni, hogy egy jót ebédeljek, kávézzak, találkozzam barátaimmal, üzletfeleimmel a Ritzben! – nevet a The Ritz-Carlton, Budapest igazgatója. A Németországból érkezett Marcus Loevenforsttel arról kezdtünk beszélgetni, hogy a Ritz név már a nagymamám idejében is egyet jelentett az eleganciával, a luxussal, a különleges kényelemmel, a megbízhatósággal.

–  Cégünk filozófiája, hogy minden országban alkalmazkodunk a helyi kultúrához, jellegzetességekhez, hiszen azért jön ide valaki messziről, mert meg akarja ismerni Magyarországot, a magyarokat. Vendégeink közben elvárják a „Ritz-színvonalat”. Budapesten könnyű dolgunk volt, hiszen egy műemléki, 1914-ben készült épületet kellett átalakítani. A patinás részek megmaradtak, de a szőnyegek, a függönyök, a kárpitok, a képek a falon a Duna hangulatát, a folyóba igyekvő esőcseppeket, e kivételes fürdőváros hangulatát szimbolizálják! –

Az lehet, teszem hozzá, de az étterem bárpult körüli része, a fekete pala nekem inkább Németországból, illetve a francia Elzászból ismerős! Udvarias vendéglátóm szerint jó szemem van.

Ritz Hotel, az egyik étterem, Kép: Ritz, sajtóanyag
Étteremrészlet, Kép: Ritz, sajtóanyag

– Londonban tervezték a belső tereket, így ezt is. A réz összekötőelemekkel azonban inkább egy vidéki angol konyhát idéz fel! Ez egy különlegesség, de amit csak tudtunk, magyar beszállítóktól rendeltük meg: a bőr például, amivel a bárpultot körülvettük, vagy a fa parkettákat. Tudjuk, hogy az ilyen megrendelések a helyi gazdaságot lendítik fel. –

170 elegáns szoba és 30 lakosztály várja a vendégeket. A köntös, a papucs, a párát ledobó fürdőszobai tükör, és a nőknek is jó teljesítményű hajszárító természetes. Egyedül a szappan, a tusfürdő és más pipereholmi származik a Ritz központjából. A szobákban a parketta, a padlószőnyeg váltja egymást – mintha csak otthon lennénk. Megnövekedtek beépített ruhásszekrények, a különleges szervizbútorokban a kávéfőző, a csészék mellett egy magyar termékekkel teli kis butik is található. Akinek üzleti tárgyalásai miatt annyi ideje sincs, hogy kitegye a lábát a városba, innen választhat szuvenírnek egy kis paprikát, bort, bonbont, nippet, képeslapot. Ez utóbbinak a fiatalok különösen örültek: az újdonság erejével hatott rájuk e nem oly rég még igen népszerű üdvözlő forma.

Külön igazgatója van az ételeknek és italoknak. A holland Pieter Teune saját bevallása szerint amíg nem érkezett meg Magyarországra, a tokaji boron kívül mást nem is ismert. Itt jött rá, hogy több mint 20 borvidék ontja a jobbnál jobb borokat!

A Ritz festett üveges kupolája és csillárja, Kép: Ritz, sajtóanyag
A Ritz festett üveges kupolája és csillárja, Kép: Ritz, sajtóanyag

– Itt, Magyarországon kell megkóstolni ezeket a remek borokat. Ismert nagy nevek, és kevésbé híres pincészetek is jelen vannak. Ezeket a kitűnő italokat pedig a helyi ihletésű fogásokhoz kínáljuk. Lehet nálunk enni hotdogot vagy hamburgert is, de borjúlábat, kacsamájat, tatárbifszteket is, és lehetőleg minden magyar alapanyagokból készül. Híres a magyar konyha. A paprika, a gulyás még mindig hívószó a világpiacon. Jó gulyásszósz pedig csak a magyar földön termett alapanyagokból  készülhet igazán jól. A pisztráng, a csirke, a mangalica, a gyökeres zöldségek, a gomba is mind-mind magyar! –

Nemcsak a szállóvendégeket, hanem minden betérőt szívesen látnak – hétfőtől vasárnapig déltől hajnali egyig egy laptoppal egy kávéra, egy gyors éhségcsökkentő falatra, üzleti megbeszélésre vagy meghitt, családi vacsorára. Az étlapot hetente átnézik, a szezonális fogások miatt 2-3 havonta cserélik a fogásokat – mondja a holland étel és ital igazgató.

–   Két fiatal, magyar, nagyon tehetséges séfünk álmodja meg a fogásokat. A Riztnél az a szokás, hogy egy új szálloda megnyitása előtt külföldi testvérszállodák személyzete jön betanítani, hogy megmutassák a Ritzre jellemző vendéglátás fortélyait, különlegességeit. Márciusban floridai és berlini kollégák segítettek a magyaroknak. –

A legegyszerűbb szoba a Ritzben - ragyogó kilátással, Kép: Ritz, sajtóanyag
A legegyszerűbb szoba a Ritzben – ragyogó kilátással, Kép: Ritz, sajtóanyag

Kevés olyan szálloda van a világon, amelynek szinte minden szobájából ragyogó a kilátás. Az épület tetején természetes fényben úszó Spa és Fitneszközpont, az alsó szinte 180 embert befogadó bálterem is várja a vendégeket. Térjenek be legalább egy szendvicsre, és nézzék meg ezt a belsőépítészetileg is jól kitalált, letisztult vonalakkal, színekkel díszített luxushotelt, az első magyar Ritzet!

Amit tudni kell!
A Ritz-Carlton belsőépítészeti munkáit a G.A Design készítette. Az ’ARTrium’ elnevezésű kiállítóhely, ami a kupola fölött és az üvegtető közötti térben található, fiatal magyar kortárs művészeknek kíván rendszeres bemutatkozási lehetőséget adni. Ebben a törekvésben a hotel együttműködő partnere az Art Forward. Az első kiállítás neve: “Cosmic Homage. – Feeling of space and light”. Az installáció az Atrium tetejéről lógó fehér bábui az emberek súlytalansági állapot iránti vágyát szimbolizálják, a piros kötelek pedig azokat a fizikai akadályokat, amelyek ennek útját állják. Az Art Forward célja a kiállítással, hogy a gipsz szobrok légies lebegésével a szabad mozgás érzését jelenítse meg az Atrium tágas terében. Egészen meghökkentő, érdemes megnézni!

Ja, és hogy mit reggeliztem? Buttyantott tojást füstölt lazaccal és hollandi mártással, mellé bébi spenót és quinoa salátát. Már készül a recept – csak Nektek! Hamarosan megmutatom a recepttel együtt!

Tudjátok mi a hazai Michelin-csillagos éttermek titka? Itt elárulom!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!