Facebook hozzászólás
233

Ragtime-operára készülnek Debrecenben

Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című különleges ragtime-operájának ősbemutatójára készül a Csokonai Színház társulata. A Gemza Péter rendezésében készülő darab minden olyan zenei elemet felvonultat, ami a dzsesszműfajba beleillik: swing, blues, dixieland, gospel, spirituálé, és természetesen ragtime.

A korszellemnek megfelelő műfaji keveredés zenei szempontból mégis egységes. Az opera vezérfonalát Martin Luther King életének főbb mozzanatai adják, majd kezdetben csak utalások révén, de a történetben a fél évezreddel korábban élt Luther Márton is megjelenik.

Ragtime-operára készülnek Debrecenben, Kép: Máthé András
Ragtime-operára készülnek Debrecenben, Kép: Máthé András

Hamar kiderül, hogy azok a kérdések, amik Luther Mártont ötszáz éve vagy Martin Luther Kinget alig félévszázaddal ezelőtt foglalkoztatták, ma is aktuálisak, jelen vannak úgy az európai, mint az amerikai emberek életében. Gemza Péter szerint a ragtime csakúgy, mint Martin Luther King, összekovácsolta a fekete közösséget, és olyan folyamatokat indított el, amelyek máig hatnak.

Lutherek próbája, Kép: Máthé András
Lutherek próbája, Kép: Máthé András

A darab nemcsak a feketékről szól, hanem minden egyenjogúságért küzdő emberről. A küzdelem itt az örömteli zenén és a felszabadító swingen keresztül elevenedik meg, és ez teremti meg a produkció egyedi, felvillanyozó világát. A Lutherekben a mély, fájdalmas és megható tartalom keveredik egy felszabadító formával.

Két nő a Lutherek próbáján, Kép: Máthé András
Lutherek, próba, Kép: Máthé András

Martin Luther King szerepében Biri Gergelyt láthatja a közönség, a feleségét, Coretta Scott Kinget Nagy Kíra alakítja, míg Corette barátnőjét, Mary Lucy Williamst Mudrák Marianna.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából született Lutherek színpadi bemutatójának zenéjét a kibővített Bohém Ragtime Jazz Band játssza, amelynek vezetője maga a szerző, Ittzés Tamás.

Az előadás bemutatója miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon lesz 2017. június 18-án. A művet szeptembertől a debreceni közönség is élvezheti.

Szakrális zene és Palya Bea a Bazilikában
Június 11-én, vasárnap 20 órakor az Ortodox Pünkösd alkalmából a Szent István Bazilikában három földrész – Afrika, Ázsia és Európa – szakrális zenei hagyományából állítja össze programját a Szent Efrém Férfikar és Palya Bea, a sokoldalú és kivételes zenei adottságú énekesnő. Pünkösd a nyelvek ünnepe: tucatnyi különféle nyelven csendülnek hát fel a spirituális dalok, imák, himnuszok ezen az estén, a világ különböző népeitől, különböző korokból – s mégis egyazon pünkösdi lelkülettel. Szokolai Dongó Balázs csodálatos fúvós hangszereivel csatlakozik.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!