Facebook hozzászólás
387

Picasso Budapesten! Ezt látnod kell!

Pablo Picasso száz alkotásával nyílt kiállítás a nagyközönség előtt a Magyar Nemzeti Galériában. Az Alakváltozások, 1895-1972 című tárlat, a 92 évet megélt mester 77 alkotó évét fogja össze. A kiállítás  július 31-ig látogatható.

A párizsi Picasso-múzeummal együttműködésben szervezett tárlat a spanyol alkotó festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon. Száz műalkotást, festményeket, szobrokat, grafikákat mutatnak be, Pablo Picasso (1881-1973) életművének valamennyi periódusát felölelve.
Az  Alakváltozások a figurális ábrázolás változásait tekinti át, amely a 92 évet megélt mester 77 alkotó évét fogja össze. Az első festmény Picasso 14 éves korában, az utolsó pedig a halála előtti évben, 1972-ben született.
A művésznek már 1910-ben volt kiállítása Budapesten, és most két évtized után ismét egy igazán nagyléptékű Picasso-kiállítást rendezhet. Az anyag gazdagságát, ritka minőségét mutatja az is, hogy a kiállításra szállított műtárgyak biztosítási értéke 200 milliárd forint – emelte ki Baán László, az MNG főigazgatója, az MTI-nek tartott sajtótájékoztatón.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ritka az ilyen átfogó kiállítás Picasso életművéből. Ez elsősorban a párizsi Musée national Picassónak köszönhető, ahol a világ legnagyobb Picasso-gyűjteményét, a művész ötezer alkotását őrzik. A kiállítás kurátora, Emilie Bouvard, a párizsi múzeum művészettörténésze.
A művek háromnegyede a párizsi Picasso-múzeum gyűjteményéből való, azonban érkeztek kiemelkedő művek Jeruzsálemből, Bázelből, Bernből és Moszkvából is, valamint a magyarországi közgyűjteményekben található jelentős Picasso-művek is láthatók a tárlaton.
A párizsi múzeum gyűjteményében, amelyet a művész örökösei adományoztak a francia államnak,Picasso minden alkotói korszakából találhatók művek, valamint 200 ezer dokumentum – levelek, folyóiratok, fényképek – Picasso magánarchívumából.
A falakon olvasható szövegeken keresztül a látogatók a művész alkotásai mellett életéről is sok minden megtudhatnak. Hogy a kreatív folyamat érthetőbb legyen, a falakon reprodukciók láthatók a festő különböző alkotásairól és amagánarchívumából való fotókról. A kiállításhoz katalógus is megjelenik .
A tárlat Picasso jellegzetes alkotómódszerét végigkísérő utazásra hív, hangsúlyozva a sorozatok, az ismétlődő motívumok és az áttörés különleges pillanatait.
A kiállítás központi témája a figurális ábrázolás festői megközelítésének változása az életműben, amelynek minden korszakában központi szerepet játszott az ember – legyen szó a nőről, az érző és szenvedélyes emberről, a gondolkodóról, a művészről, a társadalmi-politikai szereplőről vagy a sztárról. Itt megnézheted, hogyan készült a kiállítás!

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Picasso művészetének lényege, a folyamatos formai megújulás a kiállításon bemutatott alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámián keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig.
A tárlat hét fontosabb szekcióra tagolódik. Az első egység Picasso korai korszakát, az 1906-ig tartó első 10 év munkásságát mutatja be. Az elsőként kiállított mű a realisztikus stílusú Mezítlábas lányka, amelyet Picasso tizennégy évesen festett.
Az 1907 és 1916 közötti évek munkásságát a Formák lebontása és kubista újraépítése cím alatt mutatják be, itt látható a kiállítás egyik legértékesebb kölcsönzése, a moszkvai Puskin Múzeumból érkezett Ambroise Vollard-portré.

Vasarely kiállítás, ahogy még nem láttad
Túlnyomórészt grafikákon, összesen 35 munkán keresztül tekinti át Victor Vasarely életművét Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák címmel az a kiállítás, amely péntektől a Budapesti Francia Intézetben látható.

A klasszikus vonalvezetés újra feltalálása című szekcióban látható, hogy 1917 után Picasso festészetében újra megjelenik a klasszikusan egyszerű vonal. Az 1925 és 1936 közötti éveket a Szürrealista átváltozások cím alatt mutatják be. A Háborús alakok címmel az 1937 és 1945 közötti alkotások kaptak helyet. A háború utáni években Picasso ismét a primitív művészet táján indul felfedezőutakra, ekkor született munkáit a Vissza a kezdetekhez című szekcióban állítják ki.
A kiállítás utolsó egysége Picasso nagy témáját, A művész és modellje témát járja körül. Az 1954-től haláláig készült alkotásokon régi mesterek műveit és a férfi és nő kapcsolatát idézi meg.

A kiállítás július 31-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!