Facebook hozzászólás
635

Pataki Éva – Mészáros Márta – Törőcsik Mari, Aurora Borealis – Északi fény

Hogy mi is ez a könyv? Pillanatképek sora: két kivételes nő, egy színész és egy rendező – miközben forgat, játszik, rendez – az életéről beszélget, emlékeket idéz. Azt mondják, ők már többet nem filmeznek – de mi reméljük, hogy még igen. Két művész a felvillanó északi fényben, túl a nyolcvanon: Törőcsik Mari és Mészáros Márta. A pályáról, a színház- és filmművészet múltjáról, jelenéről, halhatatlan emlékű pályatársakról, kalandokról csevegnek felszabadultan; aztán jóval szomorkásabban a súlyosabb és örök érvényű dolgokról: női sorsokról, háborúról, túlélésről. 

Aurora Borealis, Könyvborító, Kép: Atheneum
Aurora Borealis, Könyvborító, Kép: Atheneum

Tehát mi is ez a könyv voltaképpen? Művészi hitvallás, tudástár, pletyka, rezignált életbölcsesség – s mindez a közös alkotás folyamatát, az Aurora Borealis születését kíséri. A filmét, amely a valóban megélt női sorsok és élettragédiák tablója – az utolsó szemtanúk vallomása a háborús idők borzalmairól, de leginkább mégis emberségről és szépségről. Ott ülnek a sziporkázó, ám egyre halványuló északi fényben, és csak mesélnek nekünk.

Mészáros Márta

Mészáros Márta, Kép: Atheneum
Mészáros Márta, Kép: Atheneum

Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró. Sok nemzetközi díja között a legbecsesebb a Berlinálén 1975-ben elnyert Arany Medve, amit az Örökbefogadás című filmjével érdemelt ki, továbbá az 1984-ben Cannes-ban neki ítélt rangos elismerés, ahol a zsűri kiemelt különdíját kapta meg az első Napló-filmjéért.

Törőcsik Mari

Törőcsik Mari, Kép: Stekovics Gáspár, wikimedia
Törőcsik Mari, Kép: Stekovics Gáspár, wikimedia

Kétszeres Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Számtalan nemzetközi díja, elismerése sorából kiemelkedik a cannes-i filmfesztiválokon két ízben is kiérdemelt Arany Pálma-díj: 1976-ban a legjobb színészi alakításért a Déryné, hol van? című filmben; másodszor pedig életművéért kapta meg a legrangosabb európai filmes díjat.

Pataki Éva

Pataki Éva, Kép: Atheneum
Pataki Éva, Kép: Atheneum

Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, író, közkedvelt regényei az Athenaeum Kiadónál jelennek meg. Az Aurora Borealis filmforgatókönyvének egyik szerzője. A könyv krónikásaként erről a közös alkotásról, a színészi és rendezői munka titkairól, valamint hihetetlenül gazdag szakmai- és élettapasztalataikról kérdezgette Törőcsik Marit, a főszereplőt és Mészáros Mártát, a rendezőt a forgatás szüneteiben.

Mi köze az Ótestamentumnak a mához?
Elgondolkodtat, és megríkat, tanít és mosolyt csal az arcunkra. Ez Paulo Coelho Az Ötödik Hegy című kötete, a szerző egyik korai műve. Kutasd egy vérszomjas libanoni hercegnő, illetve Illés és Jézabel történetét! Megdöbbensz!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!