Facebook hozzászólás
254

Párzási dugó, avagy mit tanulhatunk a pókoktól?

A fekete özvegy hímpókok megsemmisítik a nőstények által szőtt hálót, hogy távol tartsák a vetélytársakat. De van még más fura fegyverük is…

A kanadai Simon Fraser Egyem kutatói az Észak-Amerika nyugati vidékein honos fekete özvegy pókfaj, a Latrodectus hesperus egyedeinek párzási szokásait vizsgálták. A nőstények testhossza 15 milliméter hosszú, potrohuk fekete, rajta vörös homokóra-alakú rajzolat látható. A hímek sokkal kisebbek, és sávosan mintázott potrohuk színe valamivel világosabb, mint a nőstényeké – olvasható a PhysOrg hírportálon.

A fekete özvegy Kép: Pixabay

„A nőstények kusza pókhálót szőnek, amelyek a feromonoknak köszönhetően illatosított házassági hirdetésként szolgálnak. A hímnek egyetlen szippantás is elég, hogy a feromonokból kiolvassa a potenciális ara korát, korábbi házasságait, de még azt is, hogy mennyire éhes a nőstény. Ezek az összetett kémiai üzenetek csupán töredékét képezik a pókok fejlett kommunikációs rendszerének, ám mint most kiderült, a hímek képesek átfogalmazni a nőstények üzeneteit” – magyarázta Catherine Scott, a tanulmány első szerzője.
Ismertetése szerint a póktársadalomban elkeseredett küzdelem folyik a nőstények kegyeiért: egyetlen éjszaka alatt a lehetséges arák pókhálója akár 40 kérőt is a helyszínre csábíthat. Így a hímek csellel igyekeznek megszabadulni a vetélytársaktól, testőrként őrködve a nőstények „erkölcsei” felett, vagy a párosodás során párzási dugót helyeznek partnerük ivarnyílásába. A kanadai kutatók viszont azt figyelték meg, hogy a hímek képesek megsemmisíteni a nőstények által szőtt háló egy részét, a maradékot pedig a saját selyemfonalukkal burkolják be.
Hogy kiderítsék a pókok motivációit, egy héten át kalitkákban tartották fogva a nőstényeket. Ezt követően a kalitkákat kivitték a tengerpart egy olyan szakaszára, ahol honosak a Latrodectus hesperus pókok. A nőstényeket eltávolították, a pókhálók egy részét sértetlenül hagyták, egy részét a hímekkel rongáltattak meg, míg a többinek ollóval vágtak le a felét.
A sértetlen pókhálók igen csábosnak bizonyultak, hat óra alatt legkevesebb 10 kérőt vonzottak a helyszínre. A hímek által megrongált pókhálók alig egy pár egyed érdeklődését keltették fel, viszont a kutatók által szétvagdosott pókhálók semmit sem vesztettek csáberejükből.

Hihetetlen, hogy lepkééknél ez is megtörténhet!
Nagyon ritka, félig hím, félig nőstény pillangót fedeztek fel egy lepkekiállításon Philadelphiában. Mindkét nemre jellemző külsőben pompázott a pompás példány

„A hímek nem csupán megsemmisítik a pókháló egy részét, hanem nagy valószínűséggel a nőstény feromonjait a saját illatanyagukkal takarhatják el” – fejtegette Catherine Scott, aki arra is kitért, hogy a nőstények érdekes módon nem bánják a rongálást. „A hím ezzel tulajdonképpen szívességet tesz a nősténynek, amely immár feromon mentesen szövi újra a hálóját, s nem kényszerül hadakozni, hogy elkergesse a többi kérőt” – fogalmazott a kutató.(Forrás: MTI)

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!