Facebook hozzászólás
444

Párták és menték a főszerepben

Ismét visszaidézték a romantikus reformkort Balatonfüreden. Tizenkettedik alkalommal varázsoltak XVIII. századi hangulatot a történelmi városrészben. A helybeliek pedig újra felöltötték korabeli ruháikat, hogy reggeltől estig fotózhassák őket a turisták. Szombaton este pedig így mentek vacsorázni, táncolni a híres Anna-bálok termébe.    

Nekem is kedvem támadt olyan szép ruhát ölteni, mint amilyenben Balatonfüred hölgyei pompáztak. A férfiak sem maradtak ki a háromnapos fesztiválból. A résztvevők kedélyesen így sétáltak a Tagore sétányon, és biccentettek egymásnak kedvesen – elismerően dícsérve a másik kosztümjét.

Reformkori kosztümök, Kép: László Márta
Reformkori kosztümök, Kép: László Márta

A XII. Romantikus Reformkor Fesztiválnak a hétvégén lehettek tanúi az odalátogatók. A kissé szeszélyes idő ellenére rendeztek versmondó találkozót, népi kirakodóvásárt, volt hintós felvonulás, tudományos előadás, operett, táncbemutató, refromkori borkóstoló, hajókirándulás is.

Reformkori Bál, Kép: László Márta
Reformkori Bál az Anna Grand Hotelben, Kép: László Márta

A hétvége fő eseménye azonban a refromkori bál volt, amit a vitorlázás 150 éves évfordulójának tiszteletére az Anna Grand Hotel földszinti termében rendeztek. Több mint háromszázan érkeztek – majd mindannyian reformkori koszümökben, kellékekkel.

Reformkori díszben, Kép: László Márta
Reformkori díszben, Kép: László Márta

A vendégeket helyükre kísérő ifjú hölgyek elárulták, a vendégek nagy része helybeli.

A Kékszalag három nővérének igaz története
Testvérek. Néhány év különbséggel egymás után születtek a Balatonfüredi Hajógyárban, mégis bő hatvan évet kellett várniuk arra, hogy egymás ellen versenyezhessenek is. A Balaton legnagyobb és legszebb vitorlásairól, a Nemere II, a Sirocco és a Lillafüredről szól a történet, a 49. Kékszalag Erste World nagydíj előtt.

Jó néhányuknak saját ruhájuk van, de akinek nincs, annak az önkorányzat szerzi be a megfelelő kosztümöt. Sokan jó kis vitorlás dzsekit húztak a szép ruhákra (vajon mit vettek fel ilyen hidegben a reformkor hölgyei?), de a ruhatárban máris levetették, mert a teremben már nem volt szükség rá. A topánka alá valót a Madarak Zenekar szolgáltatta.

Az egész hétvége egy igazi időutazás volt – résztvevőnek, vendégnek egyaránrt! Tegyük hozzá, hogy ilyenkor ősszel is bámulatos a vitorlázásra csábító Balaton, és a macskaköves, hangulatos Balatonfüred! Évekig forgattam a felújításról készült filmet, most ebben is gyönyörködhettem!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

PÉLDA-KÉP

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!