Facebook hozzászólás
490

Páratlanok, mint a szögedi papucsok

A legendás szegedi papucsról nyílt kiállítás Páratlanok címmel a múlt héten a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat látogatói megismerhetik, hogyan készül a különleges lábbeli, de emellett számtalan érdekességre, szakmai titokra is fény derül a papucsok kapcsán.

A kiállítás címadása nem véletlen, mert az ikonikus szegedi papucsok páratlannak készültek. Két ugyanolyan darabot vásárolt meg a menyecske, majd hordás közben alakult ki, melyikből lesz a bal- és a jobblábas papucs.

A szegedi papucs MTI Fotó: Rosta Tibor
A szegedi papucs MTI Fotó: Rosta Tibor

A papucskészítés módját, árusítását, történetét is bemutatja a kiállítás, sőt, egy papucskészítő műhelybe is bekukkanthatnak a látogatók. A tárlaton klasszikus, hagyományos papucsok mellett modern, kortárs divat elemeit is felhasználó darabok is szerepelnek. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan változott az idők során a törököktől itt maradt, alacsony sarkú lábbeli, melyet, a 19. században még negyven-ötven mester készítette a Tisza-parti városban.

MTI Fotó: Rosta Tibor
MTI Fotó: Rosta Tibor

A kiállításon láthatók a papuccsal kapcsolatos képzőművészeti alkotások, irodalmi művek. A vendégek maguk is kipróbálhatják, milyen is lehetett hagyományos lábbeliben járni-kelni a városában több mint száz évvel ezelőtt: népi viseletet ölthetnek és szegedi papucsot húzhatnak a Kultúrpalotában –  tájékoztatta  Hegedűs Anita a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

Húzd rá cigány!
A verbunkos és a csárdás létrejöttének folyamatát, és a cigány muzsikusok ebben betöltött szerepét mutatja be a Húzd rá cigány című tárlat a lengyelországi Tarnówban, a Panorama galériában április 24. és június 23. között. A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad programjaiba illeszkedő tárlat a cigány zenekarok és híres zenészek történetét vázolja fel napjainkig. A falusi bandáktól a külföldet megjárt együttesekig, majd a nagyzenekarok megalakításától a 100 Tagú Cigányzenekar hungarikummá nyilvánításáig érzékelteti a cigány zene hídszerepét.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!