Facebook hozzászólás
850

Pá-pá! Elszálltak az albérletárak

Bár a múlt hónap kissé álmosabban telt a lakáspiacon, augusztus végén helyre állhat a világ rendje. A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy látja, aki most kezd el albérletet keresni, már kicsit elkésett és gondolkodási idő nélkül kell döntést hoznia.

A Gadanecz Zoltán tapasztalatai szerint – mivel az egyetemisták nyár elején megrohanták a piacot, nehéz kifogni a jó lakásokat. Elmondta, ilyenkor már csak olyan albérleteket találni, amiknek az ára olyan határon mozog, amiből valamiért nem enged a tulajdonos és a többség drágának találja.

Szép lakásbelső, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Az albérleti díjak az utóbbi időben jelentősen megemelkedtek, a bútorozott és bútorozatlan lakások között szinte már nincs árkülönbség.

A tartósan magas bérleti díjakra a kereső oldal is kénytelen volt azonnal reagálni. Egyre jellemzőbb, hogy míg eddig az esetek többségében párok, barátok költöztek egy adott albérletbe, most akár hárman, négyen is összefognak, hogy csökkentsék a költségeket. Sőt, a helyzet miatt egyre többen dilemmáznak az albérlet és a lakáshitel között.

– 25-30 millió forint értékű, újépítésű, kétszobás, XIII. kerületi ingatlant akár 150-160 ezer forintért is ki lehet adni ebben a pillanatban, ami elég magas ár. Amíg ez a tendencia van, nagyon sokan elgondolkoznak azon, hogy inkább vásároljanak, és jellemzővé vált, hogy inkább hitellehetőségek után néznek. Inkább fizetik a törlesztő részleteket – állítja a szakember.

Kísérteties ingatlanok, vagy csak trükk?
Több mint félmillió lakatlan ingatlan van Magyarországon, közülük minden ötödik a fővárosban – derül ki a KSH mikrocenzus felméréséből. Számos papíron üres lakásnak azonban igazából van lakója, mondja az ingatlanpiaci szakértő, aki az ilyen ingatlanok számának további növekedését jelzi előre. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint az év végéig töretlen árnövekedés várható, de van, ami miatt érdemes megfontolni a lakáseladást.

Gadanecz Zoltán azt tanácsolja, hogy albérletkereséskor mindig legyünk résen, figyeljük a friss ajánlatokat, és reagáljuk le gyorsan a helyzetet. Nincs már gondolkodási idő, pénzzel kell érkezni a kívánt lakáshoz. Erős döntő tényező továbbá az üzletelés emberi oldala, ezért érdemes mosolyogni a tulajdonosra és kedvesen tárgyalni vele.

Megjegyezte: nagyon érdekes, hogy most sok diák és munkavállaló is megjelent a piacon korábban alig érzékelt országokból.

– Vegyes lett a kép, nemzetközivé vált Budapest, az angolszászok mellett egyre több a kínai, orosz, francia és török érdeklődő is – fogalmazott az ingatlanszakértő.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!