Facebook hozzászólás
305

Otthont kapott Jókai Anna szellemi öröksége

A nyár elején elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író emlékére kulturális szalon nyílt pénteken Budapesten az I. kerületben. Az Iskola utca 28. szám alatt található épületben irodalmi estek, komolyzenei koncertek, közösségi összejövetelek, pódium-előadások és könyvbemutatók is várják az érdeklődőket.

„A szalon ötletének megvalósításakor többet képzeltünk el mint egy újabb közösségi teret: ennek a helynek küldetést szántunk, hogy legyen lelki, szellemi otthona annak a spiritualitásnak, amelyet Jókai Anna képviselt és művein keresztül átadott nekünk. Ez a ház a tanulás és a találkozás helye lesz, amely megörökíti Jókai Anna emlékét. ” – hangsúlyozta Nagy Gábor Tamás Budavár polgármestere, a szalon ötletgazdája a pénteki megnyitón. Az I. kerület nem szeretné kisajátítani Jókai Annát, ő mindannyiunké, akik magyarul gondolkodunk, beszélünk itt a Kárpát-medencében” – hangoztatta a polgármester, kiemelve, hogy a világnak szüksége van arra a spiritualitásra, amelyet az írónő megtestesített.

Jókai Anna írónő dedikál. Ünnepi Könyvhét, Budapest, 2010. június.
Jókai Anna írónő dedikál. Ünnepi Könyvhét, Budapest, 2010. június. (wikipédia)

Jókai Anna sok helyre ellátogatott a Kárpát-medencében: százakat vonzó nyilvános beszélgetések mellett kis falvakba is, de közben nem kereste a népszerűséget. A polgármester szerint azért fogadta el a meghívásokat, mert örök pedagógusként tanítani akart.
Jókai Anna többször vett részt a kerület eseményein: sokszor volt vendége a most is zajló Budavári Könyvünnepnek, de együtt emlékeztek meg az 1956-os forradalom 50-ik évfordulójáról is és a tavalyi költészet napján is megosztotta gondolatait.

„Jókai Anna szellemisége nem otthontalan, minden könyvében, írásában és a róla szóló emlékünkben jelen van”egymaga legalább annyit, de lehet, hogy talán többet is tett egy korszerű erkölcsi világkép tudatosításáért, mint az összes többi magyar író együttvéve.Szabad és nyitott volt és mindig a közjó szolgálatába állt, élete végéig megőrizte alkotóerejét, amelyet az idei Könyvhétre megjelent önéletrajzi írása is bizonyít” – hangoztatta Mezei Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodalmi tagozatának vezetője.

Kép: jokaiannaszalon.hu
Kép: jokaiannaszalon.hu

Művei spirituálisak és tagadják az anyag törvényét, írásaiban az ember lényegét tekintve szellemi lény, akinek legbelső igénye, hogy kapcsolatot tartson saját szellemi hátországával. Hősei között mindig van olyan szereplő, aki tudja, hogy az élet teremtőjében hinni nem öncsalás, és nem az az életcélja, hogy minél több élvezethez jusson. Írásaiban eleven sorsokat, jellemeket rajzol, akik a történetek során eljutnak a katarzisig, a krisztusi tanítás befogadásáig – magyarázta.

A most megnyíló szalon célja, hogy rendezvényekkel, koncertekkel, beszélgetéssekkel, könyvbemutatókkal és a baráti programokkal közösséget építsen. Az írónő életművét, nyilatkozatait, valamint a róla szóló nyilatkozatokat elérhetővé teszik majd a szalon honlapján.

Arany arcai, ahogy még sosem láttuk
Miként lehet a rárakódott kultusz miatt a megkeményedett Arany János-arcot felbontani, elérhető közelségbe hozni a költő személyiségét és életművét? Például úgy, mint ahogy azt a hétfőn megnyílt Önarckép álarcokban című kiállítás teszi a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!