Facebook hozzászólás
355

Otthon, édes otthon

Otthon, szabadság, lehetőség… ez a három szó lett a legnépszerűbb a Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által 2016. októberében indított rendhagyó közvéleménykutatásban. A Neked mit jelent Budapest? címmel indított felmérés során egy külön erre a célra létrehozott szógyűjtő felület segítségével bárki beküldhette a saját szavát Budapestről.

A kampány ideje alatt, a lakosság aktív részvételének köszönhetően több ezer szó beküldésével formálódott ki az ott élők meglehetősen pozitív véleménye a fővárosról. A legnépszerűbb szavakból december közepén nyitotta meg kapuit a Neked mit jelent Budapest? – kiállítás a Budapest Projekt Galériában, ahol szó szerint életre kelnek a lakosság által beküldött szavak, kifejezések.

Szerelem szó, Kép: sajtóanyag
Ez is egy kedves szó, Kép: sajtóanyag

– Az ott lakók véleménye kulcsfontosságú a városarculat formálása szempontjából, ezért a városvezetés most először vonta be aktívan a lakókat, és ezt használtuk a Neked mit jelent Budapest? kampány alapeszközeként. Budapestnek fontos a lakosság visszajelzése, miként az is, hogy aktív, tevőleges részesei legyenek a város életének. Bízom benne, hogy sok hasonló kezdeményezéshez lesz még szerencsénk a jövőben, nemcsak fővárosi cégek szervezésében. Számomra külön öröm, hogy a legnépszerűbb szavak, melyek a kiállítás alapját is jelentik, egyrészt pozitív tartalmúak, azaz a Budapestiek szeretik a városukat, magukénak érzik azt, másrészt nagyon erős szavak – fogalmazott a kiállítás megnyitóján Szalay-Bobrovniczky Alexandra Főpolgármester-helyettes.

 

 

A különleges, három szinten megvalósult kiállítás a VR (virutal reality- virtuális valóság) eszköztárával, egyedi interakciókkal és installációkkal mutatja meg a fővárosi lakosok által adott választ arra a kérdésre, hogy mit jelent nekik, mit jelent nekünk Budapest.

Otthon is süthetsz vadítóan jó croissant-t
Megvadulok a jó croissant-ért! Természetesen akkor a legjobb, ha Párizsban ehetem, mellé cappuccinot lehet hörpölni, de Pesten sem söprök le a tányéromról egy-egy jófajta francia kiflit.

A legnépszerűbb szavakat kézzelfogható és virtuális módon egyaránt megtekinthetik a látogatók a tárlat során, valamint saját kezűleg készíthetik el egyedi, kedvenc szavukkal ellátott NUBU vászontáskájukat, amelyet egyfajta ereklyeként és ajándékként mindenki haza is vihet. A Neked mit jelent Budapest? – kampány 2017. januárjában különböző tematikus beszélgetésekkel és eseményekkel folytatódik és zárul a Budapest Projekt Galériában. A közvéleménykutatás inspiráló végeredményét, vagyis a 100 leggyakrabban beküldött szó listája megtekinthető a BVA honlapján.

A mutogatni való szeretők éve volt
A családi otthonteremtési kedvezmény rövidítése, a csok lázba hozta a fiatalokat, így lett az év szava. A filterbuborék az ifjúság körében vált népszerűvé, míg 2016 antiszava a párváltás lett. Vajon a bulibáró és a bélradír melyik kategóriában győzedelmeskedett?

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!