Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 30. 11:00 | László Márta

SZAVAZZUNK!

Ősrégi magyar lehet az Év gyümölcsfajtája

Nagyszüleink gyümölcsösének nagy múltú fajtája a tányéralma, Magyarország egyik jól termő őshonos gyümölcse. Idén a fekete berkenye és egy különleges meggy mellett ezt is megszavazhatjuk az év gyümölcsének!

A tányéralma egy Erdélyből származó, ősrégi magyar gyümölcsfajta, amelyre sokan emlékezhetnek nagyszüleik gyümölcsöséből. A fajta vélhetően ellaposodó, korong formájú gyümölcséről kapta nevét, amelynek fedőszíne az érés során világoszöldből vált sötétpirosra, már-már feketés színűre. A viszonylag vastag héjú alma igen zamatos, fűszeres illatú, és érdekessége, hogy helyes tárolás mellett ősztől akár márciusig is képes ellátni bennünket friss ízekkel.

Fekete tányéralma, Kép: MKSZN.

Fekete tányéralma, Kép: MKSZN

A nagy múltú tányéralma mindemellett egy rendkívül jól termő, ellenálló fa, amely országszerte bárhol termeszthető, mivel jól alkalmazkodik a környezetéhez. Kifejezetten ajánlott öko gyümölcsösökbe, hiszen a legtöbb gyümölcsfajtával ellentétben permetezés nélkül is könnyen termeszthető.

A tányéralma az egyik jelölt a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft által indított Év gyümölcsfajtája szavazáson, amelynek célja, hogy a nyertes gyümölcsfajta jövőre egy nagyobb edukációs kampány központi eleme lehessen. Szavazni december 31-ig lehet, az www.mkszn.hu/szavazas oldalon.

5 dolog, amire gyümölcsfa-ültetéskor figyelj
Javában tart a gyümölcsfaültetés és a faiskolák szezonja: már kaphatók a fiatal gyümölcsfák, a kedvező talajhőmérséklet pedig ideális a kertbővítéshez. A csemeték kiválasztása és helyes elültetése során, viszont több fontos tényezőt is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a fák pár éven belül termést is hozzanak. Ehhez nyújt segítséget Nektek Makay Miklós, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.(MKSZN) érdi faiskolájának szakértője.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!