Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. április 10. 18:00 | László Márta

ORIENTALE LUMEN

Ortodox húsvét Déssel és a Szent Efrémmel

Az Ortodox Húsvét alkalmából a Szent Efrém Férfikar Dés Lászlóval ad koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban április 14-én 19.30-kor. Az Orientale Lumen 2018 sorozat második koncertjén A Nagyhét és Húsvét liturgikus rendjéhez illő énekek hangzanak el, melyek továbbgondolása képpen szaxofon-improvizációk alakítják a műsort. A Húsvéti hang-áhítaton grúz, görög, szír-maronita és arámi énekek mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán komponista és Liszt Ferenc egy-egy műve is, valamint Dukay Barnabás húsvéti tematikájú, háromszólamú motettájának itt lesz az ősbemutatója – a szerző vezényletével.

A Szent Efrém Férfikar az Orientale Lumen 2018 sorozat második koncertjén Dés László szaxofon-improvizációi reflektálnak a férfikar által előadott ősi és kortárs dallamokra, melyeket a Nagyböjti és a Húsvéti időszak keleti és nyugati egyházzenéjéből válogattak. Míg a nyugati egyházban a hangszerek is meghatározó szerepet kaptak Isten dicséretében, addig Keleten a mai napig csakis az emberi hang, a vox humana az egyetlen megengedett instrumentum az istentiszteleteken. Sokan mondják azonban, hogy van egy hangszer, amely csaknem tökéletesen képes visszaadni az énekhang lélegzését és rezgését: a szaxofon.

Szent Efrem Ferfikar, Fotokredit: Orbán Domonkos

Szent Efrem Ferfikar, Fotokredit: Orbán Domonkos

Bizánci dallamok és Dés László szaxofon-improvizációi után megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán komponista a hegyi beszéd szövegére komponált Vo cársztvii tvojím című műve. Az Uram irgalmazz! akklamáció az egyik legősibb keresztény liturgikus megnyilvánulás. Ennek alapján komponálta Grigory Lvovszkij orosz mester Gospodi pomiluj című virtuóz motettáját, mely szintén felcsendül majd a koncerten, Liszt Ferenc a 72. zsoltár versére írt motettájával együtt, majd egy grúz herceg-költő, Ilja Csavcsavadze, a Miatyánk szövegét parafrazeálja. A vers sorai között Dés László zenei reflexiókat mutat be a szaxofonon. Ezzel zárul a hangverseny böjti szakasza.

Dés László, Kép: Marjai János, MTI

Dés László, Kép: Marjai János, MTI

A koncert második részében Bubnó Tamás, Márk és Lőrinc a húsvétkor újra megzendülő harangok és csengők örömteli, villódzó ujjongását érzékelteti egy harang-imában, majd a húsvét ünnepének főéneke, a Feltámadt Krisztus hangzik el magyarul, görögül és ószlávul Bubnó Tamás kompozíciójában, amit egy bolgár középkori feltámadási ének követ.

Mi lesz még 2018-ban?
Az Állatkert idén is megtartja hagyományos rendezvényeit. Ilyen lesz például a Föld Fesztivál áprilisban, a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat a nyári hónapokban, az Állatkertek Éjszakája augusztus utolsó péntekén, valamint az Állatszeretet Fesztivál októberben. Emellett idén is megrendezik azokat a hagyományos eseményeket, amelyeket a társadalmi felelősségvállalás jegyében szoktak megtartani, mint az Áloméj vagy a Sérült Gyermekek Napja.

Ezután Dukay Barnabás három női szólóhangra komponált húsvéti tematikájú művének ősbemutatóját hallhatja a közönség. Később a Miatyánk csendül fel, arámi nyelven, helyenként nyolc szólamban, Dés László szaxofon-dallamaival, majd az előadók négy mediterrán paraliturgikus éneket fűznek össze, létrehozva ezzel egy húsvéti öröm-szvitet: a férfihangok, a szaxofon és az ütőhangszerek egybecsengésével. Természetesen – a hagyománynak megfelelően – a közönség és az előadók közös énekléssel zárják a koncertet.

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikart a Liszt- és Magyarország Érdemes művésze díjas Bubnó Tamás 2002-ben alapította. A kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk, a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány – Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti – ápolása. Énekeltek többek között a King’s Singers-szel, Sebestyén Mártával, a Muzsikással, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral egyaránt.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!