Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 19. 11:00 | László Márta

KONCERTAJÁNLÓ

Ortodox húsvét a Bazilikában

A világon egyedülálló, polifónikus grúz férfikari éneklés hagyományát őrző 12 tagú grúz Iberi Férfikar – melyet az UNESCO az orális világörökség részévé nyilvánított – másodszorra látogat Magyarországra. Április 22-én 20 órakor a tizenöt éves születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikarral tartanak koncertet a hatodik Orientale lumen sorozat keretében a budapesti Szent István Bazilikában. Az ortodox Húsvét alkalmából olyan szerzők művei csendülnek majd fel, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola, az Iberi Férfikar pedig a másfélezer éves múltra visszatekintő grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány csodás műveit szólaltatják meg.

Hosszú fekete kabát, fekete bőrcsizma, kés az övön. Nem egy hadsereg közeledik, hanem énekesek: a 12 tagú grúz férfikar, akik Grúzia ősi neve, Iberia után Iberinek nevezték el magukat.

Grúz Iberi Férfikar, Kép: sajtóanyag

Grúz Iberi Férfikar, Kép: sajtóanyag

Most járnak másodszor nálunk, így érdemes meghallgatni őket április 22-én 20 órakor a budapesti Szent István Bazilikában, ahol a másfélezer éves múltra visszatekintő, a világon egyedülálló,

Gödöllői lepel
Hagyományainak megfelelően bélyeg kibocsátásával köszöntötte a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot a Magyar Posta. A bélyegképen és az alkalmi borítékon Szekeres Erzsébet képző- és textilművész, Krisztus síri leple c. alkotása, illetve annak részlete található.

polifónikus grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány csodás műveit adják elő. A polifónia olyan szerkezetű zenét jelent, ahol minden szólam önállóan mozog, de úgy, hogy az összhangzás harmonikus egységet ad. Az Iberi Férfikart az UNESCO az orális világörökség részévé nyilvánította.

A hatodik Orientale lumen sorozat keretében a tizenöt éves születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikarral tartanak közös koncertet az ortodox Húsvét alkalmából. Idén különleges módon a katolikus és az ortodox Húsvét egy időpontra esik, de miután Nagyszombaton a hagyomány szerint nem illő vidám dalokat énekelni, ezért tartják a hangversenyt a következő szombaton, április 22-én. Műsorukban olyan szerzők műveit szólaltatják meg, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola, valamint a Nagyhét és a Húsvét ünnepköréből merített dalok csendülnek majd fel.

Szent Efrém Férfikar, Kép: sajtóanyag

Szent Efrém Férfikar, Kép: sajtóanyag

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar idén ünnepli 15. születésnapját. A Liszt-díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk, a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány – Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti – ápolása. Énekeltek többek között a King’s Singers-szel, Sebestyén Mártával, az Anna and the Barbies-zal, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Moszkvai Pátriarkátus Kórusával és Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében egyaránt. A Szent Efrém Férfikar vezetője, Bubnó Tamás nemrégiben a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!