Facebook hozzászólás
830

Önts ólomkatonát, tündérkét!

Talán a nagymamák még emlékeznek Katona Klári nagy slágerére a „Kicsi ólomkatonámra”! Nos, most az unokákon a sor, hogy megtudják, egyáltalán mi is az az ólomkatona, sőt meg is tanulják hogy kell készíteni a cuki kis játékot a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény legújabb családi napján. 

Ólomkatona-öntés gyerekekke, felnőttekkel, Kép: sajtóanyag
Ólomkatona-öntés, Kép: sajtóanyag

Hogyan készül az ólomkatona? Keresd meg a „Vas-Rengetegben” megbújó mesebeli lényeket és alkoss saját történetet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben. A családi napon a látogatók az intézet mesebeli figuráit is felfedezhetitek, tárlatvezetésükön pedig az egykori öntöde működését és a kiállítás legszebb darabjait is megismerhetitek!

Szombat délelőtt 10.00-től délután 1-ig a gyerekek és a még mindig gyerekek különleges ötvözetből készíthetnek maguknak ólomkatonát, vagy épp kis tündéreket, sőt, megismerhetitek és kiönthetitek a híres Miska huszárt is. A kész öntvényeket aztán múzeumpedagógusok segítségével, tanácsaival tovább díszíthetitek.

Az öntés mellett a gyerekek megrajzolhatják saját mesekönyvüket, elkészíthetik a múzeum lényleltárát. A résztvevők a „Vas-Rengetegben” elbújt kis katonákat, és mesebeli állatokat kereshetik meg, és velük alkothatják meg saját meséjüket. „Egyszóval” a családi programon 4-től 99 éves korig mindenkit szeretettel várnak!!!

Az ólomkatonák története
Miniatűr katonafigurákat már az egyiptomi fáraókkal együtt eltemetve is találtak, de mindemellett rengeteg más kultúrában és korszakban is feltűntek. A fémből készülő katonák tömeggyártása a 18. században indult el. A század közepén a nurembergi német kohászok eljárásával készültek az ólomkatonák. 1893-tól az üreges öntés feltalálásával az angolok lettek a vezető ólomkatona készítők, mert ezzel az eljárással olcsóbb és könnyebb figurákat lehetett gyártani. A nyugat-európai országokban napjainkban is nagy hagyománya van az ólomkatonák gyűjtésének. (Forrás: Miskahuszár)
Ha kész az ólomkatonátok, még elmehettek a Camponába is.  Ott este zárul a trópusi lepkék fantasztikus kiállítása! 


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!