Facebook hozzászólás
340

Olyan gyógyszert kérek, amit ki is tudok fizetni!

Egy nemrég elfogadott állásfoglalás szerint az elmúlt évtizedek gyógyszerár-emelkedése oly mértékű volt, hogy sok uniós állampolgár már nem vagy alig tudja megfizetni ezeket. Veszélybe került a nemzeti társadalombiztosítási rendszerek fenntarthatósága is. A magán és közérdek egyensúlya érdekében jobban nyomon követhetővé kéne tenni a kutatás-fejlesztési és marketing költségeket valamint az állami támogatásokat – állítja az Európai Parlament.

Európai Parlament, Strasbourg, Kép: pixabay
Európai Parlament, Strasbourg, Kép: pixabay

– Az állami egészségügy fontos része az európai identitásnak. A gyógyszerekhez való hozzáférést garantálni kell, ehhez pedig egyensúlyt kell teremteni a tagállamok és a nagy gyógyszercégek közötti tárgyalási erőviszonyai között – mondta Soledad Cabezon Ruiz (S&D, Spanyolország) jelentéstevő. A szöveget 568 szavazattal 30 ellenében 52 tartózkodással fogadták el.

WHO-vélemény:
A gyógyszerekhez való hozzáférés az egészséghez való jog része. Az EP szerint ugyanakkor megdöbbentő különbség tapasztalható az egyes tagállamokban az innovatív gyógyszerek hozzáférhetősége és áruforgalma között. Ennek oka sok egyéb mellett az eltérő árazási és visszatérítési rendszerek, szigorú védjegyek lehetnek.

Követhető kutatás-fejlesztési költségek

A képviselők úgy vélik, hogy a gyógyszerárakban nem tükröződik a jelentős mennyiségű kutatás-fejlesztésre adott állami támogatás, ezért nagyobb átláthatóságot követelnek az államilag támogatott kutatások aránya és a marketing költségek kapcsán. A Tanácsot és a Bizottságot pedig arra kérik, hogy a megfizethető gyógyszerellátás érdekében erősítse a tagállamok tárgyalási képességeit.

A gyógyszerekre fordított költések emelkedése, és a tagállamok, valamint a nagy cégek közötti információs és kapacitásbeli aszimetria erősebb uniós együttműködést és új intézkedéseket követel. Az árképzés hatékony kontrolljához és a teljes átláthatósághoz új törvényi háttérre van szükség – szögezik le a képviselők.

Rezisztens kórokozók

A képviselők szerint egyre szélesebb az olló az antibiotikum-rezisztens kórokozók száma és az új gyógyszerek száma között; az új, ellenálló vírusok 2050-ra akár évi tízmillió áldozatot is szedhetnek. Jelenleg évente 25 ezer ember hal meg ilyen esetek miatt, miközben az elmúlt 40 évben mindössze egy teljesen újfajta antibiotikumot fedeztek fel.

Magyar képviselők ezt mondták a vitában:
Niedermüller Péter, Kép: wikimedia
Niedermüller Péter, Kép: wikimedia

Niedermüller Péter (S&D, DK): „Elfogadhatatlan, hogy vannak olyan gyógyszerek, amelyek bizonyos tagországokban nem elérhetőek, hiánycikknek számítanak vagy mivel nem támogatja a társadalombiztosítási rendszer, a betegek nem tudják megfizetni a rendszeres kiadást. Ezen a helyzeten csak a többi EU tagállammal való együttműködés javíthat, mert így elérhetőbbé válnak a gyógyszerek és az egészségügyi rendszer is fenntarthatóbb lesz.”

Balczó Zoltán EP-képviselő, Kép: wikimedia
Balczó Zoltán, Kép: wikimedia

Balczó Zoltán (Független, Jobbik): „Az uniós gyógyszerpiacon megbomlott az egyensúly a köz- és a magánérdek érvényesülése között. A gyógyszergyártók kiemelten magas profitja – amit részben a szabadalmi oltalmak indokolatlan kiterjesztésével érnek el – megakadályozza, hogy a lakosság megfizethető áron hozzájuthasson a szükséges gyógyszerekhez. A Bizottságtól elvárható, hogy az egyensúlyt helyreállító jogszabályt kezdeményezzen.”

Sváb sajtos galuska Zusmarshausenből
Imádok forgatni Strasbourgban, az Európai Parlamentben! Minden interjú más, minden téma más, ez mind maga a nagypolitika, amiben egész életemben mozogtam! De nőként más is érdekel! Nemcsak az ottani étteremben találok érdekességeket, hanem az oda-vissza úton is! Ezúttal a sváb konyha egy olcsó, de nagyon egyszerű, de nagyon tartalmas fogását kínálom Nektek!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!