Facebook hozzászólás
281

Olcsóbban telefonálhatunk külföldről!

Július elsejétől tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás, SMS-küldés és mobilinternetezés díjai, és ezeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell. Külföldre utazás előtt érdemes tájékozódni a szolgáltatók roamingdíjairól, és a manuális beállítást választani az automatikus hálózatkiválasztás helyett.

Kép: Ericcson

Olcsóbban telefonálhatunk és a jelenlegi díjak feléért használhatjuk a mobilinternetet külföldön 2014. július 1-jétől. Az unión belüli barangolás (roaming) esetén a kezdeményezett hívásindítás díja majdnem 18 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 27 százalékkal, az SMS-küldéseké pedig 23 százalékkal csökken.

A legnagyobb mértékben a külföldről bonyolított adatforgalom kiskereskedelmi ára csökken az Európai Unió tagállamaiban plusz még három európai országban: egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 171,5 forint helyett 78,3 forintot kell majd fizetni. A mobiltelefonról indított hívások percenként 91,4 forint helyett 74,4 forintba, a fogadott hívások percenként 26,6 forint helyett 19,5 forintba kerülnek majd, a küldött SMS-ek darabára pedig 30,4 forintról 23,5 forintra csökken. Újdonságként az előfizetők igénybe vehetik a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak szolgáltatásait is adatroaming céljából.

A külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel jelentős összegeket takaríthatunk meg. Ehhez utazás előtt érdemes tájékozódni a saját szolgáltató és a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól, mert olykor nagy eltérések is lehetnek. Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, ami után fizetni kell.

Jövőre eltörlik
Jövő decembertől nem kell többet fizetni, ha külföldön használjuk a telefonunkat – így döntött az Európai Parlament. Ha a kormányok jóváhagyása is meglesz, 2015. december 15-étől él az új szabály, amely arról is rendelkezik, hogy a szolgáltatók nem blokkolhatják szándékosan az interneten keresztüli ingyenes telefonálást és üzenetküldést lehetővé tevő alkalmazásokat, mint például a Skype vagy a Viber.

Az Európai Unió 531/2012/EK rendelete alapján az előfizetők védelmét szolgálja a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát is. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem jelzi a szolgáltatónak egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroaming-szolgáltatást, a szolgáltatás megszakad. A pénzügyi vagy adatforgalmi korláttal kapcsolatos részletekért mindenkinek a mobilszolgáltatójához érdemes fordulnia. Az NMHH a fogyasztói érdekek védelmében piacfelügyeleti tevékenysége során ellenőrzi a szolgáltatókat, hogy a gyakorlatban érvényesítik-e az uniós rendelet miatt csökkent roamingdíjakat.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!