Facebook hozzászólás
182

Ők már tudják, kik kapják az Oscart!

Martha Ruizról és Brian Cullinanról valószínűleg senki sem hallott még, mégis ők az Oscar-díjátadó legfontosabb személyei. Ők azok, akik megszámolják és összesítik az amerikai filmakadémia tagjainak leadott szavazatait, és megállapítják, hogy a 24 kategóriában ki kapja az Oscart.

Az Oscar-estén ők már a vendégek előtt végigvonulnak a Dolby Színház előtti vörös szőnyegen, mindketten aktatáskát visznek, a táskákban mindkettejüknél ott lesz egy-egy szett a győztesek nevét tartalmazó borítékokból.

Az Oscar szobrocska Kép: Pixabay
Az Oscar szobrocska Kép: Pixabay

Ruiz és Cullinan – a PwC vállalat partnerei – azonnal megkezdték a voksok számlálását, ahogy kedden a szavazás lezárult. A győzteseket a filmakadémia hétezer tagja választja ki, akik postai úton vagy elektronikus formában küldték be szavazólapjaikat.
Bár 24 kategória győzteseit kell megállapítaniuk, a szavazatszámlálás teljesen manuálisan történik, nem használnak számítógépet.

„Ahogy a szavazás lezárul, mindent kinyomtatunk, és kezdődik a manuális eljárás. Ennek számos oka van: egyebek mellett biztosak akarunk lenni, hogy az eredmények sem egy rendszerben, sem egy számítógépen nem maradnak benne” – magyarázta Ruiz.
A számolásban három-négy kollégája is segít Ruiznak és Cullinannak, ám ők csak részadatokat számolnak, az összesítést, amit többször is átszámolnak, csak a két megbízott végezheti.

A Kaliforniai álom a befutó?
Kaliforniai álom című musical győzelmét jósolja a vasárnap esti Los Angeles-i 89. Oscar-díjátadó gálán egy matematikai modell. A filmnek nagyobb esélyt (58,9 százalékot) jósolt a győzelemre, mint a mezőny összes többi jelöltjének együttvéve. A modell a korábbi díjátadók eredményeitől a kritikusok véleményén át a piaci szereplésig számos tényezővel kalkulál. Noha eddig jól teljesített az előrejelzés, sohasem lehet figyelmen kívül hagyni az emberi tényezőt, ami nem ábrázolható egy matematikai képlettel.

A győztesek listáját  aztán mindketten megtanulják kívülről is, arra az esetre, ha bármi történne a borítékokkal. Szintén az ő feladatuk, hogy a győztesek nevét a megfelelő kategória borítékjába tegyék, majd a borítékokat a cég pecsétjével lezárják. Két sorozatot készítenek, hogy az Oscar-gálán mindkettejüknél legyen egy, majd egy ismeretlen helyre zárják a borítékokat a nagy estéig.

„Megkérdezték tőlem, hogy mit élvezek a legjobban az egészből: hát azt, amikor a kocsival a színházhoz hajtok, mert olyan izgalmas, hogy mindenki csak találgatja, hogy kik lesznek a győztesek, de persze én addigra már pontosan tudom” – idézte a BBC News Ruizt.
A biztonsági protokollhoz tartozik, hogy a díjátadó napján külön és más útvonalon jutnak el a Dolby Színházhoz. Mindkettőjüknek van biztonsági kísérete is, akik Ruiz szerint nem is őket, hanem az értékes táskát védik.A megfelelő borítékot csak másodpercekkel az előtt adják oda a színfalak mögött a díjat átadóknak, hogy azok színpadra lépnének. Minden eshetőségre készen a kulisszák mögött is két helyen tartózkodnak, egyikük a színpad bal oldalán, másikuk a jobb oldalon.

már vasárnap délután kettő órakor elindulnak a meghívottak a Los Angeles-i Hollywood boulevardon található Dolby Theatre épületébe, ahova csak limuzinnal szabad érkezni. Kép: Pixabay
Már vasárnap délután 2-kor elindulnak a meghívottak a Los Angeles-i Hollywood boulevardon található Dolby Theatre épületébe, ahova csak limuzinnal szabad érkezni. Kép: Pixabay

 

Bonnie és Clyde is díjátadók
Warren Beatty és Faye Dunaway, a Bonnie és Clyde két sztárja adja át a legjobb film díját a hollywoodi Oscar-gálán február 26-án. A legjobb film Oscarja Hollywood legnagyobb becsben tartott elismerése, ezért az amerikai filmakadémia a ceremóniához is a legtekintélyesebb sztárokat keresi.

A vörös szőnyegen végigvonulva persze sokan tréfálkozva faggatóznak. Ruiz  felidézte, hogy 2014-ben Cate Blanchett próbálta elvenni játékosan a táskát Cullinantól, abban az évben a színésznő meg is kapta az Oscart a Blue Jasminért. Cullinan azonban egy percre sem engedte ki a kezéből a táskát a kötélhúzás alatt.
Az Oscar-szavazatok számlálása az utóbbi 83 évben, amikor a feladat a PricewaterhouseCoopershez került, kitűnően működött. Az évtizedek során csupán 12 ember végezte ezt a felelősségteljes munkát. Ruiz harmadik éve csinálja. Környezetében mindenki tudja, hogy semmit sem árulhat el, és ezt tiszteletben is tartják, még ha alkalomadtán tréfálkoznak is vele.
A 89. Oscar-díjátadó gálát helyi idő szerint vasárnap este rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. A Saul fiát rendező Nemes Jeles László tavalyi győzelme után idén ismét magyar alkotás címe szerepelhet az egyik borítékban, Deák Kristóf rövidfilmes Oscarra jelölt Mindenki című filmje révén.

Így lenne jó élni! Arany Medve díjas filmünk van!
Hatalmas sikert aratott Enyedi Ildikó filmje a a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon! A Testről és lélekről című alkotása, – amely egy különleges szerelmi történetet mesél el, – megkapta a legjobb filmek járó Arany Medve díjat!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!