Facebook hozzászólás
408

Nyergelj, fordulj! – csak fordítva…

A 2018-as bringaszezonban Alsó-Ausztria számos újdonsággal várja a kerékpárosokat. Távol az autóforgalomtól biztonságos, jól kitáblázott utak, hibátlan infrastruktúra, családbarát útvonalak és pihenőhelyek, lenyűgöző panoráma, számtalan élmény és látványosság, határtalan szabadság és feltöltődés – ezt nyújtja Alsó-Ausztria Top10 bringaútja a kerekezőknek, úgyhogy bicajra, kalandra fel! Elkészült a régió legújabb, magyar nyelvű ingyenes bringás térképe, itt le is tölthető!

Az újdonságok közé tartozik az Ybbstal-kerékpárút tavaly átadott 55 km-es központi szakasza, ez Waidhofen an der Ybbs-től az alpesi Lunz-i tóig vezet. A kerékpárút szinte végig az egykori Ybbstal-vasút nyomvonalát követi és elsősorban családoknak ajánlott, hiszen nincsenek említésre méltó emelkedők, valamint az út mentén egyedi kialakítású pihenőhelyek várják a megfáradt lábakat. A természetközeli útvezetésnek köszönhetően számos lehetőség nyílik a játékra, és akár fürdőzésre is az Ybbs hűsítő hullámai között.

Kogelsbach, Kép: Alsó-Ausztria - Élet a javából
Kogelsbach, Kép: Alsó-Ausztria – Élet a javából

További újdonság a 111 km hosszú Thayarunde-kerékpárút, amely részben szintén régi vasútvonalak mentén halad. Előnye, hogy az egykori gőzmozdonyok miatt, amelyek nem tudtak magaslatokat meghódítani, a hajdani vasúti mérnökök itt szó szerint „kiegyenesítették” a terepet. A sík vidék családok és akár nagyszülőkkel kerekező unokák számára is kellemes bringázást ígér. Az Ausztria és Csehország közötti határt is átszelő út további érdekessége, hogy védővárak, tekintélyes kastélyok és kolostorok szegélyezik, amelyeket egy pihenővel összekötve meg is lehet nézni. Elektromos kerékpározásra természetesen itt is van lehetőség. A Thayarunde-kerékpárút Bécsből könnyen megközelíthető vonattal is, hiszen kiváló az összeköttetés.

Kamptalradweg, Kép: Alsó-Ausztria - Élet a javából
Kamptalradweg, Kép: Alsó-Ausztria – Élet a javából

Akik nem szeretnek csomagolni, azoknak a kerékpáros csillagtúrák javasoltak. A Bécsi Erdőben található Baden-t Bécshez közeli fekvése és különleges hangulata teszi különösen vonzóvá. Az innen induló kerékpáros csillagtúrák a Heiligenkreutz apátságához, Laxenburg kastélyához és hagyományos borozókhoz vezetnek. Baden népszerűségét támasztja alá, hogy már a rómaiak is az ottani kén-tartalmú gyógyvíz előnyeit élvezték, és I. Ferenc császár nyári rezidenciát tartott ott fenn.

Összesítve Alsó-Ausztria Top10 kerékpárútja számokban:

Donauradweg, Kép: Alsó-Ausztria - Élet a javából
Donauradweg, Kép: Alsó-Ausztria – Élet a javából

Duna menti kerékpárút (EuroVelo 6) – 272 km

Traisental-kerékpárút – 111 km

EuroVelo 9 – 212 km

Triestingau-kerékpárút – 32 km

Kamp-Thaya-March-kerékpárút – 426 km

Iron Curtain Trail – kb. 400 km

Piestingtal-kerékpárút – 38 km

Triesting-Gölsental-kerékpárút – 62 km

Ybbstal-kerékpárút (Lunz am See és Waidhofen an der Ybbs közötti központi szakasza) – 55 km

Thayarunde-kerékpárút – 111 km

Elképesztő kulturális bulik a sógoréknál
Európa leghíresebb fotófesztiválja, kiállításban kifejezett időutazás, interaktív tárlat az élelmiszer-termelésről, lenyűgöző piramisok – csak néhány abból a gazdag program-kínálatból, amellyel a tartomány várja a látogatókat. Érdemes a hosszabb-rövidebb kirándulásba egy kulturális kikapcsolódást is beiktatni, mindenki talál a saját érdeklődési körének megfelelő lehetőséget.

A tartomány az e-bike hálózatát is folyamatosan fejleszti. Legyen szó hosszabb vagy rövidebb távról, a kényelmesen megközelíthető töltő- és szervizállomások felelnek a gondtalan bringázásért a Duna menti kerékpárúton, a Mostviertelben található Traisental-kerékpárút által; Weinviertelben; a Bucklige Welt vidékén, de még az Ybbstal-i Alpok mountainbike útvonalain is, ahol szintén van lehetőség e-bike-ot kölcsönözni. Szó szerint úgy lehet utazni, mint Sissi és Ferenc József, közben pedig kényelmesen fel lehet fedezni e-bike-kal a Traisental kerékpárutat.

Alsó-Ausztria a mountainbike-osok számára is igazi paradicsom, számtalan lehetőség közül lehet válogatni. Izgalmas kalandokat kínál például a Varázshegy, vagyis Semmering és Waldviertel, ahol Ausztria leghosszabb MTB-útvonala található. A fejlesztéseknél még arra is figyeltek, hogy csomagok nélkül, kényelmesen lehessen gyűjteni a kilométereket, ugyanis az állomások közt csomagszállítást is lehet kérni. A különböző nehézségi fokozattal rendelkező MTB-szakaszok részletes leírása GPX formátumban is letölthető itt, mobiltelefonon és offline is használható.

További információk a Top10 kerékpárútról, csillagtúrákról, ajánlatokokról itt találhatsz!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!