Facebook hozzászólás
466

Nyaralás kocsival? Erre figyelj, hogy ne legyen rémálom!

Itt a nyár, itt a szabadság ideje! Legyen szó külföldi vagy belföldi nyaralási célról, egyre többen indulunk útnak kocsival. De hogy ne érjen kellemetlen meglepetés bennünket, a nagy melegben érdemes jól felkészíteni az autót is utazás előtt!

A kánikula kifejezetten rossz hatással van a koncentrációs képességre, legyen szó rövidebb vagy hosszabb utazásról. A KSH adatai szerint nemcsak belföldön közlekedünk autóval, külföldi vakáció esetén is ezt az utazási módot preferáljuk. A legtöbben a kocsival könnyen elérhető országokban – többek között Németországban, Ausztriában vagy Horvátországban – pihennek. Az autóval való utazás azonban számos veszélyt rejt magában. A hazai utakon 2014 első negyedévében több baleset történt, mint egy évvel korábban. Tavaly egyébként a leggyakoribb kár az elsőbbségi szabályok megszegése miatti karambol volt a K&H Biztosítóhoz bejelentett kárigények alapján. Kaszab Attilavezérigazgató-helyettes azt is elmondta, hogy a társaság összességében 6000 esetre közel 1,38 milliárd forintot fizettek ki 2013-ban.

Könnyű belátni, mit kockáztat az, aki felkészületlenül vág neki az útnak – Kép: flickr

Műszaki hiba vagy baleset sajnos bármikor történhet, de az úton felmerülő problémák jó része egy kis odafigyeléssel elkerülhető. Az elővigyázatosság pedig kifejezetten indokolt a romló baleseti statisztikák fényében: 2014 első negyedévében 139-en haltak meg az utakon, ami 38 százalékos növekedést jelent éves szinten. A súlyosan és könnyebben sérültek száma is nőtt, a balesetek 65 százalékát pedig a személygépkocsik okozták. Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy a nagy melegben tompulnak az érzékek, és nehezebb figyelni, könnyű belátni, mit kockáztat az, aki felkészületlenül vág neki az útnak.

7 dolog, amit nézz meg a kocsidon utazás előtt!
Nyáron a kocsikban eléggé tipikusak a meghibásodások. Sok esetben azonban szakszerviz segítsége nélkül is gondoskodhatunk arról, hogy az autónk megfelelő állapotban legyen az út előtt. Íme egy hétpontos lista, amit érdemes követni az út előtti ellenőrzés alkalmával.

A nyári hónapokban átlagosan 6000 gépjárművel kapcsolatos kárigényt adnak be az ügyfelek, ami 6 százalékkal több, mint az év többi hónapjában – tette hozzá Kaszab Attila. A kisebb balesetek egy része könnyen elkerülhető lenne: már az is sokat segít, ha hosszabb utak esetén 2 óránként pihenőt tartunk, és nem vonja el semmi a figyelmünket vezetés közben. Sajnos, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nyári meleg sem írja felül a KRESZ-szabályokat.

Nemcsak arról kell gondoskodni, hogy a vezető minden szabályt betartson és felkészült legyen, de a gépjárművet is fel kell készíteni az útra. A gumik állapota és a guminyomás ellenőrzése nélkülözhetetlen, és érdemes figyelmet fordítani a hűtővíz szintjére és a hűtőrendszer megfelelő működésére is, hiszen a nem megfelelően hűtött motorok jelentősen károsodhatnak, ráadásul útszéli javításuk nem lehetséges. Akármennyire evidensnek tűnik, sok bosszúságot spórolunk meg magunknak, ha indulás előtt ellenőrizzük, megvannak és érvényesek-e az okmányaink.

Ne segíts a betörőknek! Utazás előtti teendők
Hosszabb utazás előtt „biztonságos üzemmódba” kell állítani a lakást! Emellett elővigyázatosságból meg kell tennünk néhány óvintézkedést, hogy még esélyt se adjunk a betörőknek. Íme néhány tipp, mire is ügyeljünk, mielőtt magára hagyjuk az otthonunkat!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!