Facebook hozzászólás
175

Nincs több legális gyorshajtás!

Ki gondolná, hogy létezik olyan kiváltság, külön engedély arra, hogy valaki nem mentőautó! áthajthasson a piroson? Márpedig van ilyen, például Kínában. De már nem sokáig.

Viszlát a kivételes engedélyeknek! – Kép: Pixabay

Drasztikusan csökkentik a kivételes közlekedési lehetőségeket – így például a piros lámpán való áthajtást – garantáló engedélyek számát Kínában a hivatali privilégiumok megkurtításának újabb körében.A Pejcsing Zsipao című központi lap szerint az engedély kiadása korábban több állami intézménynek is jogában állt, s azt szinte korlátozás nélkül osztogatták a hivatalokban. A járművek szélvédőin számos formában látható, jól felismerhető megkülönböztető jelzés eredetileg a vészhelyzetek, sürgős és fontos események hatékonyabb kezelését szolgálta, birtokában a hivatalnokok, katonák büntetés nélkül hajthattak át a piros lámpán, parkolhattak tilosban vagy sok esetben ingyen, és állhattak meg szükség esetén akár az út közepén.

Feketepiac és hamisítás
Az engedélyekkel való visszaélés nagymértékben elharapódzott: gyakran magántulajdonban lévő járműveken, sportautókon, fiatalok által vezetett kocsikon is láthatók, egy-egy járművön gyakran akár több is. A speciális engedélyek kereskedelme az elmúlt években virágzott a feketepiacon, emellett a hamisításuk is elterjedt.

A Pejcsing Zsipao értesülései szerint engedélyeket az új évben is adnak majd ki, de számukat jelentős mértékben korlátozzák, a régebben kiadottakat pedig fokozatosan kivonják a forgalomból. A szigorítás a Hszi Csin-ping elnök által bő egy éve meghirdetett, az állami hivatalok privilégiumainak csökkentését is célul kitűző országos kampánynak is része. A kiváltságok megkurtítása a hivatalokba vetett társadalmi bizalmat erősíti. A rendelkezés nemcsak tisztább játékszabályokat teremt, hanem a közlekedés szervezését is nagyban segíti majd.

Leszoktatnák a kínaiakat a kutyaevésről
Óriásplakátokon több mint tucatnyi kínai nagyvárosban kampányol az Animals Asia alapítvány (AAF) az országban a mai napig elterjedt macska- és kutyahús fogyasztása ellen.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!