Facebook hozzászólás
288

Németországban virágzik a magyar só

A Tünet Együttes Sóvirág című előadását Németországban is bemutatja a társulat most januárjában. A Vígszínház Házi Színpadán játszott előadást Berlinben és Erfurtban többször is játsszák! 

Ifjú és idősebb táncosnő egymással szemben terpeszülésben előadás közben, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A Tünet Együttes Sóvirág című előadása az idei évet egy turnéval indítja. Január 16-án még a Vígszínház Házi Színpadán játsszák, azt követően pedig január 24-én a holokauszt emléknap alkalmából a berlini TAK Theater im Aufbau Hausban tartják a németországi premiert. Január 27-én és 28-án az erfurti dieSCHOTTE Theater színpadán játssza és táncolja el Fahidi Éva és Cuhorka Emese a duettet, amely a holokauszt emlékével élő idős hölgy és egy mai fiatal közt tátongó szakadékról, az egymás sorsába való belehelyezkedésről, az öregedésről, fiatal és öreg testben való létezésről szól – mindez humorral, őszinteséggel, empátiával. Az előadást Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője rendezte.

A sóvirág
Nem haszonnövény, a Debrecen környéki pusztákat borította a „boldog békeidőkben”. Alkalmazkodott a szikes talajhoz, az ólomgyökerűek családjába tartozik. Illata fanyar. Őshonos.

Sóvirág – avagy a létezés eufóriája

Egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje.

Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc.  Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött fiatalkori ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Emese magas, Éva még mindig magasnak hiszi magát. Hasonlítanak.

Az idős és a fiatal táncosnő barátian összeölelkezik, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Az előadás tétje és fő kérdése az, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca?

„Az öregember majdnem úgy tekint vissza az életére, mint a vándor a hegy tetején a lába előtt elterülő tájra. Mindent lát egyszerre, mi közelebb van, mi távolabb. De pont azért, mert egyszerre lát mindent, az idősíkok sem kronologikus rendben sorakoznak lelkében, hanem összefolynak.” (Fahidi Éva: A Dolgok Lelke)

A Tünet Együttes több mint tíz éve a független táncszínházi szcéna meghatározó szereplője. A társulat nem ismer műfaji határokat, előadásaikban egyenrangú elemként kezelik a szöveget és a mozgást. Fahidi Éva A Dolgok Lelke című memoár szerzője a holokauszt témájú fórumok közkedvelt előadója, elsősorban Németországban. Cuhorka Emese, megrögzött határátlépő, bátor, kísérletező kedvű előadó, aki számos nemzetközileg is sikeres produkció után újra a Tünet Együttessel dolgozik.

Szereplők: Cuhorka Emese, Fahidi Éva, Rendező: Szabó Réka, Dramaturg: Peer Krisztián, Zsigó Anna, Fény: Szirtes Attila

Az együttes Magyarországon legközelebb január 10-én este 7-kor lép fel Budapesten, a Trafóban!

És azt hallottad, hogy Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg a magyar filmvilág?

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!