Facebook hozzászólás
242

Nemcsak az orosz turisták tudnak csúnyán viselkedni

Négy rossz magaviseletű kínai turista került elsőként a nemzeti szégyenlistára, ők a közelmúlt legelképesztőbb eseteinek főszereplői. Az országos turisztikai hivatal azért tette közzé az érintettek nevét, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a civilizált viselkedésre, a turistáknak ajánlott, valamint kötelező viselkedési szabályokra.

Egy Csang és egy Vang nevű illető annak az elhíresült esetnek a főszereplői, amelynek során tavaly decemberben egy kínai csoport tagjai útban Thaiföldről a dél-kínai Nankingba összekülönbözött a légi utaskísérőkkel. Csang a vita hevében az egyik thai légikisasszonyt hátulról leöntötte a tésztaleveshez kért forró vízzel. Vang nem folyamodott tettlegességhez, de megfenyegette a személyzetet, hogy felrobbantja a repülőgépet. A történtekről telefonos amatőr videofelvétel is készült, a gép végül visszafordult.

A rossz példát mutatók nyilvántartásba vételéről és nevük közzétételéről márciusban hoztak döntést a hatóságok, hogy ezzel is elrettentsék a kihágásoktól, a szabálysértésektől, az udvariatlan viselkedéstől az immár külföldre is egyre nagyobb számban utazó kínaiak tízmillióit. A listán lévő személyeknek állítólag gondjuk támadhat egy újabb csoportos út befizetésekor, de az utazási irodák más korlátozást is érvényesíthetnek velük szemben, s úgy tudni, a külföldi országok konzulátusai is figyelembe vehetik a névsort a vízumkérelmeknél. Állítólag a szállodák is látni fogják a „problémások” listáját.

A beszámolók szerint a balul végződött thai kirándulás két vétkes szereplője két éven át fog szerepelni a turisztikai hivatal feketelistáján, ha addig nem „esnek vissza”. A harmadik férfi, akit a média Csou néven emleget, azért került a szégyenlistára és marad is ott szintén két évig, mert kinyitotta egy repülőgép vészkijáratát, amikor az még a kifutópályán haladt. A legsúlyosabb büntetést a Li nevű férfi kapta, aki egy, a kínai Vörös Hadseregnek emléket állító szoborra mászott fel egy fénykép kedvéért. Akkor még nem sejtette, hogy lelkesedéséért „komoly árat” kell fizetnie. Nevét rekordideig, 10 évig nem vehetik le a listáról.

A kínai, köztük a hongkongi médiában se szeri, se száma a kínai turisták viselkedését bíráló cikkeknek, s a hatóságok évek óta igyekeznek magatartási kódexek szerkesztésével, újabban pedig az idegenvezetők képzésével elejét venni a kirívó eseteknek.

Hatásuk azonban ezeknek igen korlátozott. Egy csütörtöki hír szerint például egy kelet-kínai településen csaknem ezer szélharangot helyeztek el egy parkban a látogatók szórakoztatására. Az egy hónaposra tervezett spontán harangjátéknak azonban hat nap után búcsút kellett mondani, mert addigra a készlet minimálisra fogyatkozott a látogatók jóvoltából. A leleményesebbek botokkal horgászták le az egyébként nem túl értékes turistacsalogató tárgyakat.

Toszkána most jó modorra tanítja az oroszokat!
Elegük lett a Toszkánába látogató morcos orosz turistákból a helyieknek, többek között ellenszenves és modortalan viselkedésük miatt. Úgy gondolták, hogy egy nevelési célzatú reklámfilmmel világosítják fel őket az olasz illemszabályokról.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!