Facebook hozzászólás
179

Nem keserű a pirula

Évről évre nő a gyógyszerekre való igény a lakosság rossz egészségügyi állapota és fokozatos elöregedése miatt Magyarországon. Éppen ezért nagyon jó hír a magyar betegeknek hogy az igényeket figyelembe véve a gyógyszerkassza jövőre is bővül.

Az Innovatív Gyógyszergyártok Egyesülete örömmel üdvözli a tényt, hogy a 2018-as költségvetési tervezetben növekszik a gyógyszerkassza nagysága (patikai forgalomban kapható gyógyszerek ártámogatása). A törvénytervezet szerint a gyógyszerkassza mérete 337,4 milliárd forint lesz, ami 18 milliárd forinttal magasabb, mint a 2017-es terv volt.

Gyógyszerek, Kép: pixabay
Gyógyszerek, Kép: pixabay

Ebből 72,4 milliárd forintot a gyógyszergyártók fizetnek majd a tervek szerint, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően jelentős részt vállalva a gyógyszerellátás finanszírozásából. Összehasonlításként, 2016-ban a gyártói befizetésekkel együtt megvalósult teljes költés összesen 328 milliárd forint volt, ehhez képest a növekedés majd 10 milliárd forint lesz, és növekszik a gyógyszerkassza állami támogatásból származó része is.

Mindemellett a hazai gyógyszer-finanszírozás összetettsége miatt ez a kassza nem azonos a teljes gyógyszerköltéssel! A tárgyalt költségvetési sor nem tartalmazza például a kórházi készítmények támogatását, és az ún. tételes finanszírozású gyógyszerekre (tipikusan ilyenek például a modern onkológiai és biológiai terápiák) költött összeget sem, melynek növelése szintén szükséges ahhoz, hogy a legmodernebb terápiák eljussanak a betegekhez.

A V4 országok nettó (gyártói befizetésekkel korrigált) gyógyszerköltését vizsgálva, megállapítható, hogy még ezután az emelés után is Csehország nettó állami gyógyszerköltése kb. 50%-kal magasabb lesz, mint Magyarországé, és még így is messze vagyunk a V4 országok átlagától!

Veszélyes parlagfüvet enni!
Gyomnövény, nem pedig „új gyógynövény” a parlagfű: elfogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták. A Szegedi Tudományegyetem kutatói elsőként vizsgálták meg a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit. Az eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban.

A gyógyszergyártók töretlen erőfeszítéseinek eredményeként, a bio- és a géntechnolgiai fejlesztések nyomán folyamatosan újabb, és a korábbinál hatásosabb, vagy kevesebb mellékhatással járó terápiákat fejlesztenek. Jó hír, hogy júniustól várhatóan 6 új készítmény kaphat ártámogatást Magyarországon, de hozzá kell tenni, hogy jelenleg is majd 50 innovatív, a legújabb gyógyítási módszereket megvalósító készítmény vár befogadásra számos terápiás területen.

A most még hozzáférhetőségre várakozó innovatív terápiák segítenének például a fiatalabb (20-35 éves), aktív krónikus gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek, reményt adnának a cukorbetegeknek, hogy nem veszítik el a látásukat, illetve számos, a legfrissebb terápiás irányelvekben első választásként ajánlott immunonkológiai daganatellenes kezelés is van közöttük. Befogadásra vár még több más új terápia mellett egy új modern vérfaktor készítmény, amely lehetőséget ad a vérzékenységben szenvedő betegeknek a ritkább adagoláson keresztül a kényelmesebb életvitelre, valamint a súlyos asztmás betegek számára segítséget jelentő új biológiai terápia, amitől akár felére is csökkenhetnek a súlyos asztma rohamok és a szisztémás szteriod kezelés szükségessége is, így jelentősen javulhatna a betegek életminősége.

Végezetül arra is emlékeztetni kell, hogy a gyógyszergyártók adóterhei Magyarországon a legmagasabbak a régióban. Különböző adók formájában a gyógyszergyártók fizetik évente a gyógyszerkassza megközelítőleg 20%-át, és minden évben növekszik a gyógyszeripari hozzájárulás összege, ahogy a teljes forgalom és a támogatási kiadások is növekednek.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!