Facebook hozzászólás
366

Nem kell hozzá fejszámoló művész

Ha valaki befektetési céllal vásárol lakást, akkor elsősorban azt nézi, hogy milyen gyorsan térül meg a befektetett tőkéje, mennyivel nagyobb hozamot termel, mint amennyit más befektetéssel elérhetne. A hozamot alapvetően a lakás vételára és a várható bérleti díj határozza meg, de sok minden mástól is függ.

– A befektetési lehetőségek közötti választást segíti, ha kiszámoljuk a várható megtérülést. Nem kell hozzá emelt szintű matematikai érettségi, bárki könnyedén kiszámíthatja – mondja az egyik legismertebb pénzintézet ingatlanpontos szakértője. Valkó Dávid elárulja a  képletet is.

Pécs, sétálutca, Kép: flickr
Pécsett is a ponthatárok kihirdetése után volt mozgolódás az ingatlanpiacon, Kép: flickr

– A várható éves bevételt, tehát gyakorlatilag a lakáskiadásból származó összeget el kell osztani a lakásvásárlás és -fenntartás alatt felmerült költségekkel. Fontos, hogy nem csak a vételárat, de az illetéket, az ügyvéd díját, az adót, sőt ökölszabályként éves 1 százalékos amortizációt is ide kell számítani. Ha kiadás előtt felújítjuk a lakást, annak egyszeri költségét is figyelembe kell venni. –

Amennyiben a lakásvásárláshoz hitelt is igénybe veszünk, akkor annak költségei értelemszerűen csökkentik a megtérülési mutatót. Amíg azonban a kamatszint ilyen alacsony, a bérleti díj bőven kitermeli a törlesztőrészleteket. Az összes ráfordítás és bevétel hányadosa adja meg a hozamot.

Matekpéldánkhoz 100 ezer forintos havi bérleti díjat vettünk figyelembe. Országszerte ugyan az albérleti díjak rendkívül eltérőek, függenek a helyi lakáskínálattól, a lakás elhelyezkedésétől, állapotától. Ugyanakkor, ha az 52 négyzetméteres átlagos panellakás havi bérleti díját 100 ezer forintra becsüljük, akkor közel járunk a valósághoz.

Eladó a Dunakanyar, de kinek?
Mintha kimaradtak volna az utóbbi évek nagy ingatlanpiaci szárnyalásából a Dunakanyar települései. Szentendrétől északra, Visegrád irányában, a 11-es út mentén kis túlzással minden ház eladó – még sincs nagy mozgás. Pedig akad rejtett kincs is!

Egy évvel ezelőtt kiszámoltuk, hogy 7,07 százalék tiszta hozam érhető el, ha egy hitel nélkül 12,3 millió forintért vásárolt lakást egész évben havi 100 ezer forintért bérbe tudunk adni (és a közös költséget a bérlőre hárítjuk). Persze életszerűbb azzal számolni, hogy a lakást csak 10 hónapra lehet kiadni – ez esetben a hozam tavaly 5,89 százalék volt. Ezek a hozamok idén már csökkentek, alapvetően azért, mert a lakások drágábbak lettek, míg a bérleti díjak emelkedése ezt nem követte ugyanolyan ütemben.

Így ugyanaz az átlaglakás a keresettebb megyeszékhelyeken idén már csak 14,8 millió forintért vásárolható meg, de nem feltétlenül adható ki havi 100 ezer forintnál többért. Ez esetben a 12 hónapra vetített hozam 5,71 százalék – 1,36 százalékponttal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A tíz hónapra vetített hozam is lecsökkent 4,76 százalékra (vagyis 1,13 százalékponttal kevesebb, mint egy éve).

Bár a hozamok csökkenése markáns, a pénzpiaci kamatokhoz képest azonban még mindig nagyon vonzónak mondhatók.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!