Facebook hozzászólás
205

Nem jó magyar nyugdíjasnak lenni

Az otthonlétre rendezkednek be a magyar nyugdíjasok, mert nincs pénzük szórakozásra, kikapcsolódásra. Nyaralásra ötödannyit sem fordítanak, mint egy átlagos európai nyugdíjas. Az otthoni költések értéke és összetétele is kedvezőtlenebb nálunk.

Kép: flickr

Mire költenek a nyugdíjasok, mire lesz pénzük a jövő nyugdíjasainak? – ezekre a kérdésekre kereste a választ a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. szakértőinek legfrissebb kutatása.

A magyar nyugdíjasok főként otthoni elfoglaltsággal töltik ki megnövekedett szabadidejüket – állítja a CIG Pannónia legfrissebb elemzése. A hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzés szerint naponta átlagosan majdnem kétszer annyi időt (144 percet) töltenek a tévé előtt, és másfélszer annyit (45 percet) olvasnak, mint a foglalkoztatottak.

Ez a fogyasztásuk szerkezetében is megmutatkozik: a több otthonlét az egyik magyarázata annak, hogy többet költenek lakásfenntartásra és otthon elfogyasztott élelmiszerekre – ezekre közel havi 20 ezer forintot költenek –, mint a dolgozók.

Az időskor emellett kényszerűen a gyógyszer és egyéb egészségügyi kiadások növekedésével is jár – ez átlagosan több mint 7200 forintot jelent havonta. A több szabadidő ellenére kevesebb pénzt – havi 5000 forintnál kisebb összeget – fordítanak kultúrára, szórakozásra, és kevesebb jut éttermi fogyasztásra, nyaralásra is: havonta átlagosan 1400 forint.

A 65 év feletti magyar lakosság feleannyi időt tölt üdüléssel, mint az európai átlag, és kevesebb, mint ötödakkora összeget fordít erre a célra. Más területeken is rosszabb a magyar nyugdíjasok helyzete: az uniós átlaghoz képest csaknem háromszoros (38%-os) azoknak a 65 év feletti egyedülállóknak az aránya, akik nem engedhetnek meg magunknak húsételt legalább minden második nap, és közel kétszeres azoké (76%), akik nem tudnának finanszírozni egy váratlan kiadást.

„Úgy tűnik, kezd változni a magyarok szemlélete, és egyre többen gondolnak a nyugdíjas éveikre. A többség tudja, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég a megfelelő életszínvonal fenntartásához, ezért már aktív korukban elkezdenek takarékoskodni” – mondta el dr. Kádár Gabriella,a CIG Pannónia vezérigazgatója. A társaság nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelei átlagosan 18,5 évet szánnak a felkészülésre, és ez idő alatt átlag 6 millió forintos megtakarítást vállalnak. Már ebből az összegből – a szolgáltatás választott időtartamától és az aktuális feltételektől függően – havonta 30–50 ezer forinttal egészíthetik ki havi nyugdíjukat.

Csak álom marad az 57 éves nyugdíjkorhatár!?
Úgy tűnik, hogy a magyar munkavállalók számára csak álom marad a 60 éves kor előtti nyugdíjba vonulás. Bár 57 éves korukig szeretnének dolgozni, reálisan nézve a helyzetet még 66 évesen is kénytelenek lesznek munkába járni – derült ki egy felmérésből.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!