Facebook hozzászólás
387

Nem engedte Orbán pápa a teológiát

Egyházjogot és latint tanultak a Pécsi Egyetem első diákjai. Nagy Lajos kérésére Boldog V. Orbán pápa 1367. szeptember 1-jén kiadott bullájában engedélyezte az univerzitás működését. A cél az volt, hogy a magyar diákoknak ne kelljen külföldre mennie, ha tanulni szeretnének. Az eseményről nagyon kevés lelhető fel a különböző levéltárakban. Mindössze négy tanárról és hat diákról tudják biztosan, hogy abban az időben a  Pécsi Egyetem oktatója illetve tanulója volt. És hogy milyen volt akkor egy tanterem? Mostantól már ez sem titok!     

Olyan egyedülálló egyetemtörténeti tantermet alakítottak ki, és adtak át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Állam- és Jogtudományi Karán, mely Bolognán kívül csak Pécsett található – mondta avatóbeszédében Dr. Korinek László professor emeritus, a tanterem megálmodója.

Mai diákok a pécsi középkori egyetem padjaiban, Kép Csortos Szabolcs/UnivPécs
Mai diákok a pécsi középkori egyetem padjaiban, Kép Csortos Szabolcs/UnivPécs

Húsz éve született meg annak a Studium Generale emlékteremnek az ötlete. A belső terek kialakítását Dr. Lukács Zsófia belsőépítész tervező, enteriőr-történetkutató vállalta, aki elmondta, hogy a feladat szépségét a kutatómunka adta.

Középkori egyetem fala, Kép: Csortos Szabolcs/UnivPécs
A középkori egyetem fala, Kép: Csortos Szabolcs/UnivPécs

Középkori egyetemi oktatásról fennmaradt emlékek ábrázolásából tudták rekonstruálni a belső bútorzatok és enteriőr kinézetét. A mintegy húszmillió forintos beruházás célja az, hogy a hallgatók, diákok, valamint a nagyközönség interaktív egyetemtörténi előadások kapcsán megtapasztalhassák a középkori oktatás hangulatát úgy, hogy tökéletesen működik a XXI. századi technika az ódon fa falburkolat mögött.

Középkori tankönyv és faragott kövek, Kép: Csortos Szabolcs/Univ Pécs
Középkori tankönyv és faragott kövek, Kép: Csortos Szabolcs/Univ Pécs

A termet a középkori oktatásból fennmaradt különleges, eredeti tárgyak is ékesítik, így például egy 1577-es egyetemi tankönyv eredeti hallgatói bejegyzésekkel,

Most jó ücsörögni Pécsett
Azt már megszokhattuk, mennyire romantikus egyetemváros Pécs! Gondoljunk csak a lakathegyekre, az andalító hangulatú utcácskákra, remek kávézókra, és most itt a legújabb csoda, az okospad! Azt már tudjuk, nemcsak a csókolozásra jó!

a román kori Székesegyházból származó kőfaragványok, és egy Pécsen vert ezüstdénár ugyanebből a korból.

Fábián Adrián, a kar dékánja hangsúlyozta, elsősorban oktatási célokat fog szolgálni a terem, de természetesen nem zárnák ki a nem egyetemi polgárságból kikerülő érdeklődőket sem. A padok bekoptatása pedig a hallgatók és látogatók feladata lesz, vagyis a patinát a ma emberének kell a középkori emlékekhez adnia.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!