Facebook hozzászólás
423

Nem engedik megölni a gyilkos cápát

A Franciaországhoz tartozó, de Afrika partjainál lévő Réunion szigetén azt követeli az önkormányzat, hogy levadászhassa a turistákat öldöklő buldog cápákat, amelyek idén már két halálos áldozatot szedtek. Környezetvédők szerint viszont az állatok közel vannak a kipusztuláshoz, ami jelentős változásokat okozna a tengerek élővilágában.

A cápavadászatot nemzetközi nyomásra és az Európai Unió rendeletére tiltotta meg a francia állam. A nemzetközi állatvédő szervezetek hívták fel a figyelmet arra, hogy a cápák néhány éven belül teljesen kipusztulhatnak, ha módszeresen ölik meg őket. Ennek pedig súlyos kihatásai lehetnek a tengerek élővilágának egyensúlyára. Amíg a cápák áldozatául csak évi 10-12 ember esik, addig a halászok milliószámra vágják le az uszonyaikat a drága levesek kedvéért. A cápa pedig halálra van ítélve uszony nélkül. Most egy 15 éves lány megölése nagyon megrázta a közvéleményt, ezért Réunion önkormányzatának képviselője közölte, amennyiben a francia állam nem engedélyezi legalább 48-72 órára a gyilkos cápák vadászatát, kérésével az Államtanácshoz (az alkotmánybíróság megfelelője) fordul.

Tavaly profi halászokat szerződtetek az egyébként paradicsomi nyaralóhelynek számító szigeten, mivel akkor két héten belül két szörföst is megtámadtak cápák. Akkor bika és tigriscápák ellen indult hajtóvadászat. Ezek leölését ugyan nem tiltják, de a halászok nem vadásznak rájuk, mivel húsuk ételmérgezést okoz. A térségben tehát úgy tűnik, valóban megszaporodtak a támadások, az előző tíz évben egyetlen ilyenről szóltak a hírek. A franciák illetékes minisztere szerint tudományos kutatásokra van szükség, hogy kiderítsék, mi állhat a jelenség hátterében.

A legrettegettebb cápafaj a híres film miatt rossz hírű fehér cápa valóban a legtöbb ember elleni cápatámadásért felelős alfaj, ám fontos leszögezni, hogy ezek a támadások általában nem halálosak. Elmondhatjuk, hogy az emberrel, mint “ragadozóval” szemben a cápa bizony alulmarad, olyannyira, hogy nemrég a Föld legveszélyeztetettebb állatai közé sorolták a fehér cápát 36 másik állatfajjal együtta a Bonnban megrendezett környezetvédelemi konferencián. Köszönhetően ugyanis az emberi pusztításnak (túlhalászat, horgászat, környezetszennyezés) számuk évről évre csökken. Védelmükre már régóta szükség lett volna, ám a bulvárosodó médiában időnként felröppenő rémhírek, amelyekben a cápák úgy szerepelnek, mint fürdőzőkre éhes fenevadak, komoly akadályt jelentettek védetté nyilvánításukban. Ha azonban összevetjük a fürdőzőket ért évi száz cápatámadást a világon kifogott 600 ezer tonna cápával és rájával, be kell látnunk, hogy az ember sokkal nagyobb kárt okoz nekik, mint fordítva.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!