Facebook hozzászólás
340

Nem árt gyanakodni: hamisítják-e a mangalicát?

Mangalica-e a mangalica? Mármint az a hús, kolbász, felvágott vagy egyéb húskészítmény, amelyet mangalicaként megveszünk. A mangalica elég drága, a vevő viszont kiszolgáltatott. Tehát: hamisítják-e a mangalicát? És ha igen, hogyan?

A mangalicatéma mindig érdekes, most különösen az, hiszen a hétvégén mangalicafesztivál lesz Budapesten. Itt bizonyára igazi mangalicatermékekkel találkozhatnak majd a látogatók, de azért a hétköznapokban nem árt a gyanakvás: ezeket az igazán nem olcsó termékeket ugyanis előszeretettel hamisítják, írja a Mindenár.hu, amely a Wessling Hungary Kft. vizsgálólaboratórium szakértőinek segítségével járt utána a mangalicakétségeknek.

Nehéz különbséget tenni – Kép: Piac & Profit/Bartos Gyula

Jobb, ha tudjuk: a jelenleg érvényes jogi szabályozás megengedi, hogy a mangalica megnevezést viselő húskészítmények teljes hústartalmának csak 70 százaléka származzon mangalicából – ez egyébként minden más hústermékre is igaz. Persze fel kell tüntetni, hogy a maradék 30 százalék milyen húsfajtából van, de hát ez már az a bizonyos apró betűs rész, amelyet nemigen böngészget az ember vásárlás közben, különösen, ha a termék neve mást sugall.

Itt igazi a mangalica
Az immár évente négy alkalommal – február (Budapest), április (Debrecen), szeptember (Székesfehérvár), november (Szeged) – megtartott sikeres fesztiválokon egyre több és jobb termékkel, termelővel lehet találkozni, ami a „Fair Trade” mozgalmat, a közvetlen vevő–eladó találkozásokat is erősíti. Budapesten február 7. és 9. között lesz mangalicafesztivál. A cél az első, 2007-es fesztivált óta változatlan: megismertetni a hazai mangalicatenyésztőket és -termékkészítőket, egyben hagyományt teremteni. A belépés ingyenes, s a mangalicatermékek mellett kiváló magyar portékákkal, nagyszerű zenekarokkal, gyerekprogramokkal, élőállat-kiállítással, helyben sült mangalicaételekkel, egészben sült malaccal, kiváló borokkal és pálinkákkal, valamint az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket.

Természetesen arra is van példa, hogy 100 százalékban mangalicahúsból készítik ezeket a finomságokat, és az sem vall feltétlenül rosszhiszeműségre, ha nem. Indokolhatja ezt például technológiai probléma, hiszen a mangalicahúsnak más a zsír-, fehérje- és víztartalma, mint a házi sertésnek. És persze az is az okok között szerepelhet, hogy a 100 százalékos mangalicatermékek rettentő drágák lennének.

Ami a hamisítást illeti, nyers, darabolt húsok esetében nem valószínű, hogy keverik a szeleteket, mert ez feltűnő lenne: a mangalica húsának ugyanis jellegzetes a színe, rajzolata, állaga. Az már elképzelhető, hogy házi sertést csomagolnak mangalicaként, mivel a fogyasztók nem biztos, hogy meg tudják különböztetni a kétféle húst egymástól. Darált hús esetén még könnyebb a hamisítás, hiszen ott már roncsolták a rostszerkezetet. A különböző húskészítményeket pedig füstölik, főzik, paprikával keverik, fűszerezik – még a tapasztalt bírálóknak is nehéz dolguk van a hamisítás megállapításakor. A vevő viszont teljesen kiszolgáltatott, hiszen sok áruházban a pultok speciális világítása még a gyakran sápadt húsokat is vöröses színűvé varázsolja, így pedig nagyon nehéz észrevenni a különbséget a mangalica és az átlagos sertés között.

Mangalicarecept
A mangalica nagyon finom, húsának nagyobb zsírtartalma finoman eloszlik, ezért különlegesen ízletes és lédús pecsenye készíthető belőle. Íme egy farsangi káposztás variáció!

Azért szerencsére könnyen le is bukhat a hamisító: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértői rendszeresen és nagyon szigorúan ellenőrzik az őshonos állatfajokból készült termékeket. Ezek esetében a gyártónak papírokkal kell igazolnia az eredetet. Emellett a Biomi Biotechnológiai Szolgáltató Kft. több más vállalkozással és tudományos műhellyel együttműködve a Mangfood-projekt során  olyan génszakaszt talált, amelynek alapján gyorsan és nagy biztonsággal meg tudják állapítani, hogy az adott termék – színhús és kevert áru egyaránt – valóban mangalicából származik-e, sőt százalékos értéket is lehet rendelni a mangalicatartalom mellé. Ily módon a mangalicatermékek nyomon követhetők és azonosíthatók, a termékhamisítás felderíthető, és megvalósítható az áruk élelmiszerjogi hátterének tisztázása, védelme is.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!