Facebook hozzászólás
222

Nejlonharisnyából bútorhuzat

A Humusz Szövetség által rendezett re-design vándorkiállítás az ország számos pontját bejárta az elmúlt hónapokban. A tavalyi év végén meghirdetett Re-design – Gondold újra! alkotói pályázat témája a régi használati tárgyak kreatív újraformálása volt, mellyel új, egyedi használati tárgyak születtek. A tavaszi pályamunkák az országos turné után most újra látogatást tesznek Budapesten, ezúttal a Humusz Házban. A kiállítás megtekintésén kívül a látogatóknak alkalmuk nyílik találkozni Ullmann Mónikával és kipróbálni az upcycling művészetét a szombati workshopokon.

Kép: sajtóanyag

A sikeres vándorkiállítás Nyíregyházáról érkezett vissza Budapestre és bemutatja az áprilisi pályázatra beérkező pályaműveket. A kiállítás célja a figyelemfelhívás a hulladéknak szánt anyagok újrahasználhatóságára, valamint a környezeti szemléletformálás részeként az „upcycling” irányzatot népszerűsítse. Az áprilisi pályaművek zsűrizésében részt vett a Humusz programfelelősein kívül a közismert színésznő Ullmann Mónika, a MOME Ecolab vezetője, Fehér Bori és a Humusz Facebook oldalát böngésző szavazók is. Az alkotások értékelésénél a szempont volt a dizájn, a praktikusság és a használt alapanyagok kreatív felhasználása.

Az országos vándorkiállítás 11 megállópontja között szerepelt a fővároson kívül például Pécs, Kecskemét, Nyíregyháza és Szeged, majd vándorol tovább az utolsó miskolci állomásra. A héten minden nap megtekinthetőek ingyenesen a Humusz Házban a nyertes pályaművek, amely egy régi bőröndből átalakított, falra szerelhető könyvespolc, valamint az irodai eszközök kategóriában nyertes colstokból és bádogvödörből összeállított, állítható lámpa. További kreatív alkotások között látható majd a bőröndből átalakított babaház, re-kutyaetető és pikniktáska, nejlonharisnyából készült bútorhuzat és lámpabúra. Nagy tetszést arattak a kisebb irodai eszközök, mint egy irattartó tejes és cipős dobozokból, lábtörlő használt zoknikból és lámpabúra aludoboz nyitófülekből – hogy csak néhányat említsünk azokból az alkotásokból, amelyekből a kiállításon inspirálódhatnak az érdeklődők.

Kép: sajtóanyag

A budapesti kiállítás három re-design workshoppal egészül ki, amelyen a látogatók kipróbálhatjuk magukat és szabadon engedhetik kreativitásukat a saját re-design tárgyuk megalkotásával. Az upcycling művészetének elsajátításában segítségükre lesz az Infinity Paper Design, a Maminvent és a Nusenka kortárs művészeti műhelyek is, akik egyedi papírékszerek, re-textil készítmények, és üres kávékapszulából készült egyedi ékszerek megalkotásával foglalkoznak. A művészek mellett díszvendégként fogadja a Humusz Szövetség a környezetvédelem iránt elkötelezett színésznőt, Ullmann Mónikát is.

A re-design workshop alkalmat nyújt az érdeklődők számára, hogy megalkossák első upcycle (újrahasznált) művüket, tanulhassanak különböző módszereket, vagy szerezzenek új ötleteket alkotótársaiktól és a jelenlevő művészektől. A workshopok célja többek között, hogy a résztvevők a megszerzett tapasztalataikat a későbbiekben is gyakorolják. Az új ötletektől motiváltan ez által saját otthonukban lelt régi, használaton kívüli tárgyaikat sem rögtön hulladékként fogják eltávolítani, hanem megpróbálják újragondolni azok egyéb, lehetséges funkcióját. A workshopok szintén demonstrálják, hogy ízléses, egyedi és praktikus tárgyak alkothatók az upcycle módszerével, amik egyúttal képviselik a környezettudatos gondolkodást és életmódot is.

A Re-design Vándorkiállítást a Humusz Házban egészen szeptember 22-éig kedd délutánig látható 10-16 óra között. A tárlat szeptember 25-én kezdi utolsó, egyhetes látogatását Miskolcon, hogy tovább népszerűsítse a hulladékcsökkentés kreatív vonulatát.

A kiállítás az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott projekt keretében valósult meg.

A tárlatról további részleteket itt olvashatsz!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!