Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. február 26. 13:00 | PP-Eletforma

ELLÁTÁSI VÁLSÁG

Nehéz év vár Afrikára

Különböző, de gyakran egymással összefüggő tényezők – fegyveres konfliktusok, kedvezőtlen időjárási jelenségek, a mezőgazdasági termelés akadozása – miatt az afrikai kontinens ellátása, az ott élők élelmezése komoly kihívást jelenthet az idén. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete FAO mellett több más nemzetközi szervezet is felemelte hangját a közelmúltban.

Dél-Afrika az El Niño árnyékában

A kontinens déli részén a szárazságokozza a legnagyobb problémát. A tavaly kezdődött kedvezőtlen időjárási tendencia nem látszik enyhülni, sőt, az elmúlt 50 év legerőteljesebb El Niño jelenségének hatására tovább fokozódik. Egyes országok, mint Zimbabwe, Malawi, Dél-Afrika vagy Madagaszkár egy emberöltő óta nem tapasztaltak ekkora aszályt a csapadékos időszak alatt. Napról napra csökken annak esélye, hogy a gazdák képesek legyenek a vetésnek ideális, azaz esős időjárást teremteni.

Kecskét etető asszony Malawiban, Kép: FAO/Arnos Gulmurila

Életkép Malawiból, Kép: FAO/Arnos Gulmurila

Az amúgy is szűkös 2014-2015-ös mezőgazdasági szezon után az extrém száraz október és december, és a forró, az átlagnál kevesebb csapadékot hozó idei év mind hozzájárulhatnak egy komoly terményhiányhoz, ami a térség majdnem összes országát érintheti. A hosszú ideje fennálló csapadékhiányos helyzet és a magas élelmiszerárak fenyegetést jelentenek az ellátásbiztonságra, szakértők a segélyre szorulók számának megugrásától tartanak.

Válság Dél-Szudánban

Kiemelten súlyos a helyzet Dél-Szudánban, ahol az ország lakosságának egynegyede, majd 3 millió ember sürgős segítségre szorul, 40 000 ember helyzete pedig szinte kilátástalan. Az éhezők számának növekedése az aratást követő időszakban szokatlan és egyúttal aggasztó. Az április és július között tetőző ínséges periódus további és főleg komoly mértékű romlást hozhat.

Az országban dúló konfliktus, az ezzel együtt járó pénzromlás és piaci zavarok hatása nem korlátozódik csupán egy szűk területre, hanem az egész országban akadályt képeznek az élelmezésben.

Konfliktus és aszály Szomáliában

Szárazság, aszály, kereskedelmet nehezítő körülmények, belső kényszermigráció krónikus szegénységgel tetőzve – ilyenek a mindennapok Szomáliában.

Tudtad?
Az ENSZ azt szeretné, ha 2030 felszámolnák a Földön az éhezést. Erről itt olvashatsz!

A FAO közelmúltban kiadott jelentése szerint majd 4,7 millió ember, a teljes lakosság 38 %-a, súlyos élelmezési gondokkal küzd, az alultápláltság mértéke továbbra is magas.

Az országba folyamatosan érkező élelmiszer- és egészségügyi segélyek nem jelentettek tartós megoldást az alultápláltság megszüntetésére, ezért további, átfogó humanitárius intézkedésekre van szükség, ami a probléma rejtett okait és egyéb tényezőket célozza.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!