Facebook hozzászólás
295

Ne feledd! Adni jó! Segíteni kötelesség!

Ismét jótékonysági délutánt szervez a SZOCSOMA. Idén december 3-án Budapesten, a Bálint Házban roma és nem roma művészek, csoportok lépnek fel önzetlenül, hogy bemutassák a roma kultúrát és utat mutassanak a megkülönböztetés nélküli civil együttműködésekre, az önkéntesség, adományozás fontosságára. Már több mint 40 fellépő jelezte, hogy szeretne részt venni a programban.    

 

Szocsoma medve, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Tudod mi az a SZOCSOMA: Szociális Csomagküldő Mozgalom. Alaptevékenysége: rábírni a civileket a célzott csomagküldésre  olyan nyomorgó, elsősorban szegregátumi roma családoknak, amelyek átlagjövedelme 10-15 ezer forint fejenként, de gyakran még ennyi sem jut. Ez épp, hogy a túlélésre elég a legnyomorúságosabb szinten. Munka nincs, segítség semmi. Pedig várandósok vannak és nagybetegek és fejfájás, amit nem csillapít egy pirula se, mert nincs rá pénz.

A csoport igyekszik személyes látogatásokon felmérni, hol mire van leginkább szükség, címeket, információt gyűjtenek. Úgynevezett közösségi csomagolási alkalmaik is vannak. Facebook-csoportjuk számos tagja egymástól is kaphat segítséget csomagja összeállításában vagy elküldésében. Úgy állítják össze a küldendő csomagokat, hogy mindig a legnagyobb nyomort enyhíthessék vele. Mivel feleslegüket küldik, a módszer a fenntarthatóság szempontjából is kidolgozott.

Több szempontból szorulnak segítségre, és várjuk a társadalmi szerepvállalást felvállaló cégek, magánszemélyek támogatását:

Rövidtávú támogatás:

  • a Jótékonysági gálára a vendéglátást szeretnénk kiegészíteni céges felajánlásokkal a magánszemélyek (sütemények stb.) mellett. Kis csomaggal szoktunk kedveskedni a fellépőknek, ezt a hagyományt az idén is folytatjuk.

Hosszabb távú együttműködés:

  • A csomagok rendszeres küldéséhez várjuk élelmiszer adományokat, élelmiszerre váltható utalványokat stb.
  • Munkahelyi közösségeknek ajánlunk közös csomagolást, helyszíni bejárással akár – a csomagok személyes kézbesítését meg tudjuk szervezni aktivistáinkkal, ha arra igény mutatkozik.
  • Várjuk a közösségek kezdeményezését a SZOCSOMA támogatására (közös akciók, sütivásár a dolgozók között).

Az idei jótékonyság összejövetelen Szalóki Ági, Bihari Imi és Gáspár Kálmán is fellép. A részletes programot itt olvashatod!

Légy csendben, és várj!
Advent első vasárnapja van. A koszorúkon, a díszes tálakon már izgatottan felsorakoztak a gyertyák, hogy hetente fellobbanó fényükkel egyre közelebb vigyenek bennünket az ünnephez. Advent a várakozás megszentelése. Azé az örömteli várakozásé, amely a hétköznapjainkból annyira hiányzik.

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!