Facebook hozzászólás
408

Nálunk nemcsak a szürkemarhák buliznak

Finom szürkemarha ételekkel, népzenei- és kulturális programokkal, hamisítatlan vidéki hangulattal, díjnyertes szürkemarhákkal, klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel várják a látogatókat a VI. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába 2017. október 20-22. között.

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete már hatodik alkalommal rendezi meg Budapesten, a városligeti Vajdahunyad várában a Szürkemarha Vigadalmat. Túl azon, hogy az ingyenes gasztronómiai fesztivál a szürkemarha-marketing fontos alappillérévé vált, Magyarország egyik legnagyobb,és legszínvonalasabb gasztro-kultúrális eseményévé nőtte ki magát.

Szürkemarha gulya a legelőn, mellette csinos hölgy, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

2017. október 20-22. között a budapesti Vajdahunyad várához látogatók a legfinomabb szürkemarha ételekkel, klasszikus finomságokkal, újragondolt ízekkel, óriás bográccsal, több tonnás barbecue-val, valamint az ételekhez és a hangulathoz illő hazai borokkal, sörökkel és pálinkákkal találkozhatnak.

A VI. Szürkemarha Vigadalom színpadán, az Anonymus szobor mögött folyamatos népzenei- és kulturális programok zajlanak majd, melyeket a szürkemarháról szóló előadások, állatsimogató, falusi udvar, kézműves programok és egy vidéki mesterségek udvara színesítenek. A rendezvény területén megtekinthetőek lesznek díjnyertes szürkemarhák, valamint az állatokkal és tenyésztésükkel kapcsolatos bemutatók, interaktív kiállítások is, amelyek által betekinthetünk e gyönyörű állat múltjába és jelenébe, kipróbálhatjuk a legérdekesebb vidéki mesterségeket, népi játékokkal fűszerezve.

Péntek délután egy „média főzőversenyt” szerveznek, szombat délelőtt pedig a legjobb szürkemarha tenyésztők mérik össze főzőtudományukat.

Bisztró Újpest központjában
Nem hiszem, hogy túl sokan vannak, akik kulináris kalandozásuk helyszínéül éppen Újpestet választanák, Budapest ezen része mérsékelten híres gasztronómiájáról. Mi mégis találtunk egy gyöngyszemet.

A VI. Szürkemarha Vigadalom célja népszerűsíteni a „Magyar szürke szarvasmarhát” mint magyar fajtát, és mint Hungarikumot. Ez nem csak nemzeti büszkeségünk, mely máig élő hagyományunk is, melyhez kulturális, néprajzi gyökereink is kötődnek, hanem kiemelkedő nemzeti értékünk is. A szervezők feladata a köztudatba és a konyhákba való visszavezetése a Magyarországon földrajzi árujelző oltalommal védett „Magyar Szürkemarha hús”-nak, a húsból készült termékeknek.

A magyar szürke szarvasmarha impozáns megjelenésével, szilaj természetével, nagy tűrőképességével a legismertebb őshonos haszonállatunk. A magyar szürkemarha extenzív gulyabéli tartása több száz éves néprajzi, kulturális hagyományai ötvöződnek a modern kor gyakorlatával. Magyarságunk megmaradásának jelképe.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!