Facebook hozzászólás
266

Nálunk a Stahl a sztár!

A gasztronómia változatlanul a divatos, kedvelt témakörök egyike. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a televízióból jól ismert, külföldi „celeb-szakácsok” kiemelkedő ismertsége a hazai internetezők körében, amelyhez kedvező kedveltségi mutatók is párosulnak a GfK Hungária rendszeres Sztár Monitor felmérésének legfrissebb adatai szerint.

A főzőműsorok hatalmas népszerűségnek örvendenek – Kép: Pixabay

A „Pucér szakácsként” rendkívül széleskörű nemzetközi ismertségre szert tevő Jamie Olivert például tízből hét megkérdezett már hazánkban is ismeri, amely arány a hölgyek körében még kiemelkedőbb, 80 százalék feletti. Szintén széles körben ismert a gasztro TV-showk fenegyereke, Gordon Ramsey is (ismertsége a teljes magyar internetezői populációban szintén 80 százalék körül mozog), azonban ő remek séf-kvalitásaihoz párosuló karcos stílusának köszönhetően jóval megosztóbb tévés személyiségnek számít.

A jelenleg elsősorban magánéleti válsága és válása miatt a sajtóhírek célkeresztjébe kerülő Nigella Lawsont ennél jóval kevesebben ismerik: neve csupán az internetezők harmadának cseng ismerősen. Megítélése azonban kollégáihoz hasonlóan meglehetősen pozitív – az őt ismerők háromnegyede nagyon pozitívan nyilatkozik a hobbiszakácsnőről, sőt, az utóbbi hetek fokozott sajtóérdeklődése hatására sem tartják túlzónak médiajelenlétét a magyar internetezők (csupán 3 százalékuk szerint szerepelt Nigella túl sokat a címlapokon az utóbbi időben).

Érdekes a hazai „gasztro-celebek” ismertségének és kedveltségének összevetése külföldi kollégáik eredményeivel is. Szembetűnő például, hogy a televíziós főzőműsorával több mint egy évtizede képernyőn levő Stahl Judit ismertsége szinte teljeskörű (94 százalék) az internetezők célcsoportjában, illetve az éttermi séfként dolgozó, és ezzel párhuzamosan televízióban is hosszú évek óta feltűnő Kovács Lázárt vagy Buday Pétert is nagy arányban ismerik a megkérdezettek (előbbi 83, utóbbi 72 százalékos ismertségnek örvend).

A legnagyobb ismertségre számot tartó hazai tévés szakácsok megítélését vizsgálva érdemes kiemelni, hogy míg Stahl Juditot a 40 feletti hölgyek értékelik a legpozitívabban, addig Kovács Lázár megítélése a fiatalabb, 30 év alatti internetezők körében a legkedvezőbb, és érdekes módon a séfről alkotott vélemények a férfiak és a nők körében nagy hasonlóságot mutatnak.

A legjobb receptjeinket itt olvashatja!

Érdemes szót ejteni Széll Tamásról, az első magyar séfről, aki bejutott a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or 2013-as döntőjébe, ahol az igen előkelő 10. helyet szerezte meg. A séfet – aki a szakmai megmérettetésen való szereplésén túlmenően ritkán szólalt meg a médiában – jelenleg minden tizedik internetező ismeri. A gasztronómia lelkes rajongói azonban már most meglehetősen kedvezően vélekednek róla nemtől és korosztálytól függetlenül: a séfet ismerők fele fogalmaz meg pozitív véleményt, és nincs olyan internetező, aki túlzott, már-már zavaró médiajelenléte miatt kritizálná a szakembert.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!