Facebook hozzászólás
276

Nahát! Egy dísznövény lehet az év gyümölcse!

A fekete berkenye is jelölt a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. szavazásán! Superfood és dísznövény is egyszerre a fekete berkenye, Magyarország egyik legegészségesebb gyümölcse, amelyet idén megszavazhatunk az év gyümölcsének!

A fekete berkenye, más néven arónia egyik őshonos, és talán legegészségesebb gyümölcsfajtánk. A növény vélhetően fanyar ízű gyümölcséről kapta tudományos nevét, de az áfonyához hasonló bogyónak számos pozitív hatása is van.

Berkenye, Kép: MKSZN
Berkenye, Kép: MKSZN

Az arónia gazdag antioxidánsokban és antocianinban; B2, B3, B6 és C vitaminokban, rendszeres fogyasztása pedig ajánlott az Alzheimer, daganatos betegségek és cukorbetegség ellen is.

A berkenyebokor ráadásul könnyen termő, jó tűrőképességű fajta, bárki ültethet és szüretelhet berkenyét akár a saját kertjéből is. Dísznövényként leginkább ősszel érvényesül, amikor a 1,5-2 m magas bokor kisméretű levelei sárgás-pirosas árnyalatra váltanak.

A fekete berkenye az egyik jelölt a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. által indított Év gyümölcsfajtája szavazás célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai őshonos fajtákra. A nyertes jövőre egy nagyobb edukációs kampány központi eleme lesz. A fekete berkenye „ellenfele” a fekete tányér alma ás a piapacs1 meggy. Szavazni a www.mkszn.hu/szavazas oldalon lehet december 31-éig!

Spicc nélküli kirándulás a Vödörvölgybe
A XIV. századból származik az első bejegyzés a pálinkáról. Károly Róbert feleségét, Erzsébetet gyógyították vele. Az élet vizének, aqua vitae-nek nevezték a nemesi nedűt. Ma jobbnál jobb pálinkák születnek a hazai pálinkaversenyeken. Sokszoros díjazott a Csalló Pálinka Manufaktúra, egy családi vállalkozás is. A Vödör-völgyben hamisítatlan kisüsti készül!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!