Facebook hozzászólás
247

Nagyon rossz hangulatban vannak a fiatalok

Csökkent azoknak a száma, akik ugyan elégedetlenek jelenlegi helyzetükkel, de javulásra számítanak. Ezzel párhuzamosan többen nyilatkoztak úgy, hogy most sem elégedettek, de nem is bíznak abban, helyzetük jobbra fordul.

Kép: Pixabay

A K&H pályakezdők jóléti index az élet több területén vizsgálja a fiatalok elégedettségét és várakozásait. A mostani eredmény abból adódik, hogy az eddig mért legalacsonyabb érték született az önmegvalósítást, az anyagi biztonságot, az önállóságot és a lakáshoz jutást vizsgáló részindexeknél is. De általában az életükkel való elégedettség is az eddigi legalacsonyabb értékre esett vissza a fiatalok körében. Az index értékét lefelé mozdította az is, hogy a fiatalok a jövőbeli kilátásaikat értékelték negatívan.

Az elmúlt a negyedévben voltak a legkevésbé elégedettek a fiatalok a lakáskörülményeikkel és az ebből való előrelépési lehetőséggel. Több mint 60 százalékuk még nem teremtette meg az önálló élethez szükséges körülményeket.

Megerősödött a munkanélküliségtől való félelem, a dolgozók 11 százaléka mondta csak azt, hogy könnyen találna magának új állást. 61 százalékuk úgy érzi, hogy a munkanélküliség nőni fog a következő évben, ezt a megelőző negyedévben csak kicsivel több, mint felük tartotta valószínűnek. Az anyagi biztonságukat is borúsan látják a fiatalok, ez a részindex az elmúlt két évben 0 és -2 érték körül mozgott, most -4 pontra esett vissza.

„Ami a fiatalok pénzügyeit illeti, a megtakarításokkal rendelkezők száma is az eddig mért legalacsonyabb szinten van. A 30 százalékot sem éri el azok aránya, akiknek van félretett pénzük. Megfigyelhető viszont egy kisebb átrendeződés: azok között, akiknek van megtakarítása, az átlagosan félretett összeg 672.000 forint, ami a legmagasabb az elmúlt két évben, amióta a pályakezdők elégedettségét vizsgáljuk” – mondta el dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

„Jó hír, hogy a hitellel rendelkező 14 százalék egyre csökkenő hányadának jelent nagy megterhelést a hiteltörlesztés. Ebben a negyedévben a hitelesek 34 százaléka mondta ezt, szemben a korábbi negyedévek 50-60 százalékával” – tette hozzá dr. Bába Ágnes.

A magyar gazdaság elmúlt egy évét a fiatalok 13 százaléka értékelte pozitívan, míg kétharmaduk inkább negatívan. 2014 elején a fiatalok majdnem fele számított arra, hogy a gazdaság helyzete egy év múlva javulni fog, arányuk az év végre 34 százalékra esett vissza.

A középiskolások a lehetőségeket látják az EU-ban
Az EU munkahelyeket teremt, segít a fiataloknak külföldi tapasztalatokat szerezni, ráadásul jóval több támogatást ad Magyarországnak, mint amit a válaszadók 70%-a először gondol.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!