Facebook hozzászólás
352

Nagyon is szeretjük Európát mi, magyarok!

Egyre jobban érezzük uniós polgárnak magunkat mi magyarok! Az Eurobarometer kutatási eredményei szerint honfitársaink 63 százaléka szeretné, ha ennél is gyorsabb lenne  tagállamok közötti integráció, és kiemelkedően magas azok száma, akik úgy gondolják, hogy az unió demokratikusan működik. Az európaiak nagy része az Európai Unióra jó dologként tekint, az adatok pedig már a 2008-as válság előttiekhez közelítenek.

A Római Szerződés 60. évfordulójának évében az európai polgárok inkább az egységes politika, az integráció mellett teszik le voksukat, mintsem hogy több tagállamban is párhuzamos, de esetleg más-más irányba mutató politikákat lássanak. Ugyanakkor az sem hagyható figyelmen kívül, hogy ebben a kérdésben tagállamonként jelentős eltérések mutatkoznak.

Európa Nap Budapesten, Kép: staticflickr
Európa Nap Budapesten, Kép: staticflickr

Nagyon erős az EU-tól elvárt cselekvés iránti igény is. Ez mind a 15, a felmérés által vizsgált főbb politikai területen egyaránt megjelenik. Az előző évek eredményeivel összehasonlítva érdekesség, hogy a legtöbb területen jelentősen növekedett azoknak az aránya, akik helyénvalónak és eredményesnek látják az EU intézkedéseit. Ezek az eredmények kitűnően alátámasztják, hogy az unió polgárai egyre inkább tudatában vannak annak, hogy az EU az ő nevükben cselekszik.

Így szeretünk, Európa! 2017-es adatok, Kép: Eurobarometer
Így szeretünk, Európa! 2017-es adatok, Kép: Eurobarometer

Jó eredménynek számít, hogy egyre inkább emelkedik azoknak a száma, akiket érdekel az európai politika. Ezek a pozitív válaszadók úgy gondolják, hogy az ő véleményük is számít és befolyásolni tudják a döntéshozatalt, habár még mindig nem éri el a számuk a kiemelkedő többséget.

Bye, bye London, …don, …don! Good-Bye!
Helyszíni tudósítás a tünteésről, Kép: Berndt Gábor
Helyszíni tudósítás a tüntetésről, Kép: Berndt Gábor

Győzelemként ünneplik a vidéki angolok a Brexit benyújtását, míg Londonban nemrég ismét tízezrek tüntettek ellene. A hivatalos procedúra folyik, de arról senkinek sincs fogalma, mit hoz a következő két év. Egy biztos, Nagy-Britanniának sokba kerül majd a döntés.

Másrészről úgy tűnik, még mindig van min dolgoznia az EU-nak a demokrácia népszerűsítése terén. 50 százalék alatti ugyanis azoknak az aránya, akik szerint az EU-n belül a demokrácia látványosan jól működik. Ha a saját tagállamaikról nyilatkoztak, akkor az arány általánosságban még ennél is kevesebb. Magyarországon ebben a részben kiemelkedően pozitív volt a megítélés az unión belüli demokratikus viszonyokról.

A magyar emberek egyre inkább az Unióhoz tartozónak érzik magukat (63%), több, mint a felük felgyorsítaná a tagállamok közötti integrációt, és kiemelkedően magas számban gondolják úgy, hogy az Unió demokratikusan működik.

Ugyanakkor a többi tagállammal összehasonlítva kevésbé érzik az országra befolyással az arab és muszlim világot, a kínaiakat, vagy az Egyesült Államokat, és jobban függőnek érzik magukat Oroszországtól. A kutatás azt is vizsgálta, hogy az emberek megítélése szerint jó irányba haladnak-e a dolgok az Európai Unión belül. A magyar megkérdezettek is úgy vélik, hosszú folyamat elé nézünk, de az EU-n belül már megkezdődött a növekedés és elindult a pozitív változás.

Európa Nap: május 9.
Robert Schuman, Kép: wikimedia
Robert Schuman, Kép: wikimedia

Ezen a napon az Európai Unió minden tagja az európai egység megszületésének első napját, vagyis közösségünk születésnapját ünnepli. 1950-ben ugyanis ezen a napon mondta el Robert Schuman francia külügyminiszter az európai országok közötti együttműködéséről szóló beszédét. Ez volt az első valódi lépés az Európai Unió életre hívás érdekében!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!