Facebook hozzászólás
331

Nagy halak emlékezete

Hatalmas, a Dunán lebegő kortárs képzőművészeti installációval indítja az idei nyarat a Fővárosi Önkormányzat: megszületett a Duna-installáció pályázat nyertes alkotása, Farkas Zsófia „Nagy halak emlékezete” címet viselő szoborkompozíciója. Az alkotás június végétől látaható. 

 

Egyedülálló és teljes mértékben újszerű művészeti projektre írt ki pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány kezdeményezésére a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria még márciusában.

Farkas Zsófia nyertes látványterve, Kép: sajtóanyag
Farkas Zsófia nyertes látványterve, Kép: sajtóanyag

A pályázat elbírálása a kiírás szerint sikeresen lezajlott, 20 jelentkezőből Farkas Zsófia szobrászművész nyerte el a Duna-installáció megálmodásának és megvalósításának lehetőségét.

8+1 érdekesség a vízről, rólunk és a vb-ről
Várhatóan 350 ezer néző érkezik, közülük majd 100 ezren külföldről július 14. és 30. között a 17. FINA Világbajnokságra. Minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye a turizmusra is jelentős hatást gyakorol majd. Reméljük a vendégeknek is tetszik majd a Nagy halak emlékezete!

A művész a „Nagy halak emlékezete” című alkotásával mind a bíráló bizottság, mind a PCU kuratórium tagjait meggyőzte. A nyertes műegyüttes egy három darabból álló szoborkompozíció, mely a Duna vízfelületén lebeg majd. Az egység és a természet fontosságát jelző alkotás méltán illeszkedik a főváros arculatába, mégis figyelemfelkeltő és újszerű, hiszen az ember és a halak misztikus ősi kapcsolatát boncolja, gondolja tovább. A művész mottója: „Játsszunk hát el a gondolattal: volt hajdan egy világ, melyben az Egység és a Természet szelleme uralkodott, e világot mágikus lények népesítették be, közülük valók a dunai Nagy Halak is. E lények, azaz a szellemeik most, 2017-ben visszatérnek ide Budapestre, hogy jelenlétükkel emlékeztessenek minket: kölcsön kaptuk a helyet és az időt, amiben élünk s egy nap el kell számolnunk mindezzel.”

Mindák Gergely különdíjas dunai látványterve, Kép: sajtóanyag
Mindák Gergely különdíjas dunai látványterve, Kép: sajtóanyag

A köztéri képzőművészeti pályázat tárgya a kiírás szerint a budapesti Műegyetem rakpart előtti vízfelületen felállítandó kulturális installációra szólt, mely várhatóan június végétől új színfoltja lesz a budai Duna-partnak. A különleges, vízfelületen megjelenő alkotás megvalósításának szándéka, hogy egyedi és izgalmas vizuális eszközökkel, újszerű és mai üzenettel jelenítse meg a Duna és a hozzá kapcsolódó gondolatvilág elemeit, valamint a budapestiek és az ide látogatók figyelmét a Dunára irányítsák.

A Fővárosi Önkormányzat és a PCU nem titkolt célja felhívni a figyelmet arra, hogy értékeljük a minket körülvevő művészeti alkotások szerepét, és Budapest egyedi arculatát meghatározó Duna közösségi, kulturális, összekötő és funkcionális erejét.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!