Facebook hozzászólás
726

Nágák, elefántok, madarak

Meghosszabbítva, 2017. augusztus 20-ig látogatható a Nágák, elefántok, madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből című kiállítás a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. A fantasztikus tárlat Délkelet-Ázsia meghatározó művészi kifejezésformáját, a textilművességet követi nyomon.

A kiállítás olyan utat jár be, amely többféle aspektusból – földrajzi, időbeli és antropológiai szempontból is – vizsgálja a délkelet-ázsiai textilek kódjait, így az anyagok rituális szerepének és mintarendjének bemutatásától kezdve az egyes népcsoportok jellegzetes viseleteinek és textiltípusainak ábrázolásán keresztül ismertet meg hiedelemvilágukkal, ünnepeikkel és szokásaikkal.

Keleti faliszőnyeg, Kép: Hopp Pál Múzeum
Kép: Hopp Pál Múzeum

A kiállítás több mint 200 tárgyat vonultat fel: a magyarországi közgyűjtemények (Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum) értékes, nagyon ritkán látható anyaga mellett magángyűjtők és kutató-tudósok helyszínen gyűjtött tárgyait is bemutatja.

Viselettervező pályázat, új kiallitas, Kép: Hopp Pál Múzeum
Kép: Hopp Pál Múzeum

A meghosszabbított tárlat egy vadonatúj tartalmú kiállítási egységgel is bővül. A korábban kortárs művészeti munkákat bemutató pop-up sarok 2017. május 9-től gyermekművészeti alkotásoknak adja át a helyét a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai pályázat részeként.
A kiállítás inspirációja alapján készített, babákra álmodott viseleteket az Etyeki Alapfokú Művészeti Iskola textilszakos növendékeinek munkáiként láthatja a közönség.

A fantasztikus kiállítást rövidesen három érdekes program is gazdagítja: 

  1. május 12-13., péntek 14-18 óra, szombat 10-18 óra
    Japán Napok

    Japán Napok, Kép: Hopp Pál Múzeum
    Kép: Hopp Pál Múzeum

    A kétnapos ünnepség az évente megtartott Japán Napok hagyományteremtő folytatása, a japán kultúra bemutatása, a hagyományos japán értékek hasznosításának, elsajátításának igényével. A programok két helyszínen zajlanak: a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében (Bp., VI., Andrássy út 103.) és a Nemzetek Házában (Bp., VI., Bajza utca 54.).

  2. május 27., szombat 16 óra
    Sétáló tárlatvezetés meghívott előadóval
    Fidloczky Jóska: Színes Laosz, laoszi színek
    Fidlóczky József 1979 és 2007 között erdőmérnökként tíz évet dolgozott Laoszban, ezalatt az idő alatt bejárta az egész országot. Munkája során külső szemlélőként figyelhette meg az  ország sokszínű kultúráját.  Sétáló tárlatvezetése alatt elmeséli az egymás mellett élő népek különböző kultúrájának találkozásáról szerzett benyomásait.
  1. június 24., szombat 18.00-23.00
    Múzeumok éjszakája
    Délkelet-Ázsia európai szemmel
    Az idei Múzeumok éjszakáján egy kis Délkelet-ázsiai hangulatot teremtünk a Hopp Múzeum kertjében. Hallhatunk majd ázsiai kórusműveket, láthatunk délkelet-ázsiai filmet, festhetünk textiltáskákat, telefontartókat és belekóstolhatunk az ázsiai ízekbe is.

    Japán gyümölcsnyárs bundázott sült fagylalttal
    Kedvcsinálónak itt az egyik kedvenc receptem! Íme, egy igazi keleti desszert csupa olyan finomsággal, ami a magyar ízlésnek nagyon is megfelel. Ugyanakkor a sült fagyi biztosíték arra, hogy ezt a csinos tálat mindenki nagyon egzotikusnak fogja találni!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!