Facebook hozzászólás
259

Na mi újság, Wágner úr? Csak nem Fonográf koncert lesz?

A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legjobb együttese, a country and eastern stílust képviselő Fonográf 2018. február 16-án a Sportarénában lép fel, 14 év szünet után. A régi dalok, régi hangzásban csendülnek fel, így a legendás zenekarral együtt tombolhatunk majd.

„Mintha az idő múlásával újra felfedeztek volna minket. Míg az Illés együttes a beat őserejét képviselte, a Fonográf rendkívül cizellált és igényes zenét játszott, a hangszeres produkció mellett kristálytiszta vokállal.” – fogalmazott Szörényi Levente az MTI-nek, aki azt is bevallotta, hogy
bár a zenekarozásba már jó ideje belefáradt, ez nem jelenti azt, hogy időről-időre ne lépne színpadra.

A Fonográf akkor....Kép: facebook
A Fonográf akkor….Kép: facebook

 

A Fonográfról…
A country and eastern stílust képviselő Fonográf (Szörényi Levente – ének, gitár; Bródy János – steel gitár; Tolcsvay László – ének, gitár, billentyűs hangszerek; Móricz Mihály – ének, gitár; Szörényi Szabolcs – basszusgitár; Németh Oszkár – dob) 1974 és 1984 között hat stúdióalbumot készített. A Fonográf I. 1974-ben, a Na mi újság, Wágner úr? 1975-ben, az FG-4 1976-ban, az Edison-Fonográf Album 1977-ben, az Útközben 1978-ban, a Jelenkor pedig 1984-ben jelent meg, miközben az együttes számos albumot készített Koncz Zsuzsának, Halász Juditnak és a Fonográf zenélt az István, a király című rockopera felvételén is. A zenekar legutóbb 2004-ben adott koncertet a Kisstadionban.

Bródy János felidézte, hogy az Illés együttes utolsó időszakában működött KITT Egylet több produkciót egyesített (Koncz Zsuzsa, Tolcsvayék és a Trió), és ez a közösség alapozta meg a Fonográfot.
„A Fonográfnak köszönhetem, hogy az Illés után megmaradtam zenésznek egy olyan helyzetben, amikor az bizonyos értelemben nem volt eleve eldöntött. A Fonográf idején szereztem a legjobb szövegeimet: meg kellett tanulnom úgy írni, hogy az átmenjen a hatalom szűrőjén, miközben jól énekelhető, szép dalokat eredményezzen. A Fonográfban kezdtem steel gitározni is, így lettem akkor Magyarország egyetlen és legjobb steel gitárosa” – fejtette ki Bródy János, aki szerint a mai fiatal előadók közül a Margaret Island viszi tovább a Fonográf zenei hangsúlyait, hangulatát.
A zenekar készített angol nyelvű lemezt, számos helyen fellépett Nyugat-Európában is és közel állt a nemzetközi karrierhez. Szörényi Levente szerint az áttörés azért maradt el, mert az azóta elhunyt akkori osztályvezetők és igazgatók nem álltak pozitívan az ügyhöz.
A Fonográf baráti és lelki társulás is volt, miközben a zenei megnyilvánulás a végtelen szabadság jegyében zajlott. – fogalmazott Tolcsvay László.

Rosta Mária, a Fonográf-koncert producere hozzátette: egyszeri eseményről van szó, sem turné, sem lemez nem lesz .Erős közönségigény mutatkozott egy ilyen koncertre, az elmúlt időszak telt házas Bódy-, Koncz Zsuzsa- és Zorán-koncertjei azt bizonyítják, hogy az emberek nagyon kíváncsiak a régi kedvencekre.

Visszatérnek a rocklegendák az Ifiparkba!
Visszatérnek a rocklegendák az egykori Ifiparkba! A Várkert Bazár színpadán június 15-től augusztus 26-ig a Piramis évek, a Beatrice, a Mini, a P. Mobil, a Skorpió és a Karthago ad koncertet több, mint 30 év után.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!